• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7533
  •  GBP / BGN 2.3443
  •  CHF / BGN 2.0692
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

/КРОСС/ Израелските сили убиха най-малко 18 палестинци на втория ден от засилената военна офанзива в ивицата Газа във вторник, която според ислямистката групировка "Хамас" застрашава преговорите за прекратяване на огъня, предава "Ройтерс".

Катарски и египетски посредници, подкрепени от Съединените щати, ускориха усилията си тази седмица за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, насочено към прекратяване на войната в Газа и освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестински затворници, задържани в Израел.

Във вторник израелските танкове задълбочиха нахлуването си в някои квартали на град Газа като Шеджая, Сабра и Тел Ал-Хава, където жителите съобщиха предишния ден за едни от най-ожесточените боеве от началото на войната.

Следвайки израелските заповеди за евакуация, хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си в град Газа в северната част на територията и да се насочат на запад към средиземноморския бряг и на юг.

Нападението "може да върне преговорния процес обратно в началото", лидера на "Хамас" Исмаил Хания предупреди в понеделник.

Въоръжените "крила на Хамас" и "Ислямския джихад" казаха, че са се сражавали срещу израелските сили в Тел Ал-Хава с противотанкови ракети и минометен огън и са нанесли жертви. Няма коментар от израелските военни по тези твърдения.

В изявление израелската армия каза, че войските продължават операциите в град Газа след разузнавателна информация, сочеща присъствието на "Хамас" и "Ислямски джихад" в района. В него се казва, че израелските сили са извадили от бой десетки бойци и са намерили множество оръжия.

Палестинските здравни служители съобщиха, че при израелски въздушен удар са убити шестима души в къща в град Газа, докато други девет са били убити при друг удар срещу две къщи в Ал-Нусейрат и Дейр Ал-Балах в централната част на Газа. Израелски въздушен удар в Тел Ал-Султан в западен Рафах в южния край на ивицата Газа уби трима палестинци, казаха медици.

Войната беше предизвикана на 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха Южен Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници, според израелски данни.

Повече от 38 000 палестинци са били убити в израелската военна офанзива оттогава, според здравни служители в Газа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.