• 12 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Победителите във фотоконкурса на National Geographic 2024 бяха наградени на събитието „Фотографията на фокус"

Победителите във фотоконкурса на National Geographic 2024 бяха наградени на събитието „Фотографията на фокус"
Отличените кадри са избрани сред рекорден брой снимки, подадени за участие в четири категории. По време на събитието Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, разказа за забележителния си опит от документирането на експедиции в Арктика

/КРОСС/ (София, България - октомври 2024 г.) - За трета поредна година фотоконкурса на National Geographic награди любители на фотографията по време на специалното събитие „Фотографията на фокус". Специален гост и член на журито беше Естер Хорват, която разказа за снимането в необичайни условия в Арктика. Нейната работа като изследовател на National Geographic и фотограф за германския институт за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер" я отвежда на далечни места, за да документира научни експедиции за проучване на климата в полярните райони. Тя разказа за научните изследвания и ежедневието на изследователите на климатичните промени, както и за тренингите, които преминават - от противопожарна безопасност до адекватна реакция при среща с полярна мечка, тъй като съжителстват с тях в 24-часова тъмнина и трябва да са подготвени за всяка ситуация.

Гостите на събитието имаха възможността да се насладят и на завладяващи разкази за работата на изключително талантливите членове на журито Димитър Караниколов, Иван Миладинов и Ясен Тодоров, последвани от въпроси от водещия Владимир Карамазов и публиката.

Димитър Караниколов сподели с публиката, че за него най-важно в една снимка е историята, а не толкова композицията и светлината. Той разказа за пътуванията си по света, като илюстрира разказите си със зрелищни кадри, голяма част от които направени с мобилен телефон.

Иван Миладинов разказа, че в снимането на пейзажи го е увлякла играта, която играе природата със светлината. Той се стреми да обработва по-малко кадрите, вместо това търси подходящата светлина, която може тотално да промени как изглежда едно място. Лошата светлина се компенсира не с обработка на кадрите, а с ранно ставане и късно лягане.

Ясен Тодоров ни даде възможност да погледнем света отвисоко от неговия самолет и разказа невероятни случки от снимането по време на пилотиране. Той прикани младите фотографи да снимат отвисоко не само с дрон, но и с камера, за да имат възможност да гледат света от различни перспективи и интересни места.

Кулминацията на вечерта дойде с награждаването на победителите и техните подгласници във фотоконкурсът на National Geographic в четирите категории - „Животни", „Мобилна фотография", „Пейзажи" и „От високо". Отличените снимки тази година бяха избрани сред рекорден брой кадри - 9848, изпратени от 5716 участници. Най-популярната категория е „Мобилна фотография". Победителите в четирите категории и отличеният с „Наградата на публиката" получиха мобилен телефон Samsung Galaxy S24 Ultra, а подгласниците им - едногодишен абонамент за списание National Geographic. Големият победител на вечерта беше награден за креативността си с 9-дневно пътешествие в Исландия.

Чрез фотоконкурса и историите споделени на специалното събитие, National Geographic цели да вдъхнови изследователя във всеки от нас и да мотивира любителите на фотографията да продължават да търсят и улавят красотата на света около тях през своите обективи.

Наградените фотографии и имената на техните автори са достъпни на следния линк: 

https://photocontestbg.natgeotv.com/winners

Ето и пълния списък на отличените:

Победител на публиката
Яни Кокаров - „Лицето в езерото"

Категория „Животни"
Победител - Младен Търколев - „Надмощие"
Подгласник - Георги Пилев - „Чухал по изгрев"

Категория „Мобилна фотография"
Победител - Мария Илчева - „Старецът и морето"
Подгласник - Дияна Иванова - „Добро утро, Копенхаген!"
Категория „Пейзажи"
Победител - Живодар Петров - „Да заснемеш нощта"
Подгласник - Любомир Момчилов - „Есенен страж"

Категория „Отвисоко"
Победител - Красимир Петров - „Сърцето на планината" /Победител на конкурса/
Подгласник - Кателина Самарджиева - „Гданск отвисоко"

Повече за членовете на журито ще откриете тук:
https://photocontestbg.natgeotv.com/jury

Снимки от събитието можете да откриете тук: https://we.tl/t-2hvXDYNrv7

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.