• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Иван Гешев се яви в правната комисия на НС

Иван Гешев се яви в правната комисия на НС

/КРОСС/ Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в парламента. Той заяви, че прави това от уважение към Народното събрание като висш орган в една парламентарна република.

"Българският наказателен кодекс е приет 1968-а и урежда несъществени отношения. С едни остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността", заяви главният прокурор на изслушването.

"Прокуратурата изпълнява законите, а не ги създава", каза още Гешев.

"Резултатите на моите колеги са много добри и аз се гордея с тях - за това, че в условията на COVID, на очерняне и на клевети, те постигнаха добри резултати. Има над 90 % ръст на осъдителните присъди. Имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и че ръководя тези хора", заяви Гешев.

Относно полицейското насилие по време на протестите миналата година, Гешев каза: "Всяко насилие е недопустимо".

„Всеки може да изрази своето възмощение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не, след влязла в сила присъда", допълни още той.

Главният прокурор ще внесе искане в КС за обявяването му за противоконституционен. "Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", каза Гешев. В началото на изслушването Гешев започна именно с член 24 от Правилника за работа в НС. "Разпоредбата на член 24 има силата на закон и противоречи на българската Конституция. Това е причината да се явя днес".

"Българският наказателен кодекс е формалистичен се сочи в почти всички европейски документи", подчерта Иван Гешев.

„Прокуратурата е единна от 2016-а. Аз съм административен ръководител, който отговаря за административните ръководители, а не за конкретни досъдебни производства. Ако аз трябва да отговарям за конкретни досъдебни производства, ще имам правото да давам конкретни оказания на магистрати и да имам един широк кръг от правомощия, с които сега не разполагам", каза още Гешев по време на изслушването.

Запитан дали е гледал записите с полицейското насилие по време на протестите миналата година и какво е отношението му по тази тема, Гешев отговори така: „Гледах ги, определям ги, като недопустими. Аз съм главен прокурор и всяка една оценка по конкретни доказателства на едно дело означава да въздействам по този начин, а това противоречи на основни европейски ценности. Има образувано досъдебно производство през ноември 2020-а, така че нямам данни то да е прекратено. Това означава, че тогава някой магистрат е образувал досъдебно производство и отговорността я носи конкретен наблюдаващ прокурор".

Относно оптимизация на прокуратурата, Гешев обясни: „Процесът е почти приключил, остават малка част в Софийска окръжна прокуратура. Резултатът от тази трансформация на прокуратурата е оптимизиране на разходи и подобряване на работата и ефективността на отделните прокуратури".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Действително наглост с всяко негово изказване. За какво получава заплата, с която можел да си позволи частна охрана след като не отговарял за нищо. Прокуратурата не подслушвала, но по нейно разпореждане се прилагат СРС-та. Тя не носела никаква вина и вероятно това са само техническите изпълнители.

19.08.2021 19:59:29

Анонимен

Какво си мислехте, че няма да се яви ли? Достатъчно самоуверен и нагъл е, за да се яви и да се изежи на комисията. Само ако се ограничат правата му и тези на специализираните съдилища може да има някакви резултати. А даже и да махнете Гешев, ще дойде друг със самочувствие, че над него е само Господ Бог!

19.08.2021 18:25:19

Анонимен

Много лицемерно изказване. За да издаде присъда съдът ( ако приемем че е читав) трябва да се повдигне адекватно обвинение, което да се докаже с качествено събрани доказателства. В условията на координирани действия на прокуратура, следствие и съд, под диктата на Борисов, това може да се случи само ако преследвания е враг на Боко. И обратното- има хиляди възможности да се саботира едно разследване и да се стигне до извода че няма данни за престъпление, а ако стигне да съда, то обвиненията падат защото съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на нередности, а те си чоплят носа, докато се стигне до давност.

19.08.2021 18:24:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.