• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7939
  •  GBP / BGN 2.3464
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Андрей Янкулов: Остана неизяснен един много важен въпрос - за връзките на Сарафов с криминалната мрежа, известна като "Осемте джуджета"

Андрей Янкулов: Остана неизяснен един много важен въпрос - за връзките на Сарафов с криминалната мрежа, известна като "Осемте джуджета"

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Андрей Янкулов, каза че през времето, в което е изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов с нищо не можа да убеди, че с нещо е по-различен от своите предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров. Хората, които искат да видят различно лице на съдебната система и прокуратура, е съвсем нормално да протестират срещу един подобен избор, който се очаква да се случи след около няколко месеца.

В настоящия си състав Висшият съдебен съвет първо, че е с изтекъл мандат, второ - изгубил е всякаква публична легитимност с действията си, с които осъществява управлението на съдебната власт, добави той.

Иван Гешев беше избран от този ВСС безалтернативно, след което няколко години остави без адекватен отовор много сериозно мотивирани искания Гешев да бъде отстранен предсрочно. След това, след като водещи политически сили заявиха, че Гешев трябва да освободи поста, ВСС се обърна на 180 градуса и прекрати мандата му. Имаше и изтекъл запис на разговор на член на ВСС с Гешев, в който недвумислемно се говори за политическо влияние върху ВСС. Затова няма как да очакваме този състав на ВСС да направи адекватен избор на главен прокурор, подчерта Янкулов.

Остана неизяснен един много важен въпрос - за връзките на Сарафов с криминалната мрежа, известна като "Осемте джуджета". Появи се и снимка на Сарафов с лидера на тази група - Пепи Еврото, отбеляза експертът.

Обстановката е динамична. Може би трябва да изчакаме резултатите от изборите, но за да се стигне до тази номинация, очакването на издигналите го е, че необходимото мнозинство във ВСС е събрано и тази кандидатура ще бъде избрана през януари догодина. Към момента това е най-реалистичният сценарий. Алтернативният сценарий е едно ново мнозинство в следващото Народно събрание да пристъпи към скоростно избиране на нов ВСС, но засега този сценарий не изглежда много реалистичен, коментира Андрей Янкулов.

По думите му, арестът на независимия депутат и кандидат за депутат от Алианса за права и свободи Джейхан Ибрямов е незаконен. Експертът от Антикорупционния фонд призова за извънредно заседание на Народното събрание по казуса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

След като органи на съдебната ни система не отговарят на законовите разпоредби какво може да се очаква от нея. Ами това което е беззаконие.

Преди 58 минути

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.