• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Наталия Киселова: Предложението за оставка на Гешев има и политически, и юридически аспекти

Наталия Киселова: Предложението за оставка на Гешев има и политически, и юридически аспекти

/КРОСС/ Има политически, и юридически аспект в предложението на Мария Габриел за смяна на главния прокурор Иван Гешев. Политическият – да бъдат поканени онези парламентарни групи, които биха желали смяната на главния прокурор, и да участват в такова правителство. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, в ефира на Нова телевизия.

„От конституционна гледна точка – в момента има субекти, които могат да поискат отстраняването на Гешев, един от тях е министърът на правосъдието. когато говорим за такава процедура обаче, тя е в компетентността на Висшия съдебен съвет като орган, който може да предложи на държавния глава освобождаване на главния прокурор”, допълни тя.

„Този състав на ВСС го номинира и повтори избора, след като беше върнат от президента. Може би е редно първо да се повдигне въпросът за обновяване на състава на ВСС. На този парламент се надяваме да направи това. Процедурата трае между два и три месеца”, каза още тя.

„Господин Борисов в едно от своите изявления каза „Нито аз, нито Гешев сме вечни”. Инцидентът с главния прокурор повдигна въпроси – разноговоренето между различни хора в прокуратурата и следствието. Когато толкова дълго се мълчи дали си бил със семейството си или не и как се е развила работата след инцидента – задават се повече въпроси, отколкото се получават отговори. Мълчанието на главния прокурор беше в негов ущърб”, заяви още доц. Киселова.

Според нея не трябва да се гледа на смяната на един човек като панацея за реформи в съдебната власт – те трябва да минат през законодателство.

 „Не беше споменато нищо нито за „Магнитски”, нито за Украйна или Северна Македония. Това са все болезнени въпроси, по които българското общество е съществено разделено. Необходимо е определени въпроси да бъдат изгладени, преди да се говори за подкрепа за правителство”, допълни тя.

„Планът с 10-те приоритета на Мария Габриел е като за четири години”, смята още тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.