• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно

Промяна: 9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите - постоянно

/КРОСС/ Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021 година. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят дойде изненадващо в Народното събрание, след като проведе среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ и с коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. Това, което са се разбрали, е:

9 на сто да бъде ставката на ДДС за хотели и ресторанти, която обаче да не важи от началото на 2021-ва, а да започне да действа още тази година.

Тя ще е временна мярка и ще е със срок до края на на 2021 година.

Това обяви на брифинг в парламента премиерът Борисов, като уточни, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил категорично против диференцирани ставки за ДДС. Изчислено е, че това ще е загуба в приходната част в размер на 150 милиона лева.

Премиерът Борисов обяви още, че се предлага 9% ДДС и за книгите, като това ще е постоянна ставка.

Друго опевестено предложение е за 30% дотация на седалка в чартърен самолет, а не ваучер за полет. Това са се разбрали коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“

И още: ваучерите за почивка ще се отпускат само за вътрешен туризъм за хората от първа линия  - това са полицаите и медицинския персонал. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че първо ще се попълват различни държавни бази, а след като се запълни този капацитет, ще започват да се попълват хотели и други места за настаняване.

Въвеждането на диференцирана ставка от 9% за заведенията за хранене  и развлекателния сектор в туризма беше обявено още тази сутрин след среща на премиера с представители на ресторантьорския бранш, но мярката беше предвидена да влезе в сила от 1 януари догодина, като част от бюджета за за 2021-ва. Борисов посочи, че може диференцираната ставка за ресторантите да остане трайно.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Май и Влади (както нежно го наричаше до днес премиера) сериозно закъса като всички, които се гордееха с благоволението Му. За счетоводителя се заговори от ДПС като вариант за премиер на експертно правителство още преди година. Такива номера на Борисов и дърпащите конците отвън и отвътре не минават. Ами Черепа… и казаното преди дни от хазартния бос за срещите му с Горанов и обещанието да съобщи нови подробности около техните разговори и отношения. Б.Б. явно вече преценя, че е по-добре племеника на Ананиев да си ходи в частния бизнес или на някоя клатикурска длъжност, отколкото да се разразят нови разкрития и скандали. Но банкянския недоучил хитрец като заявява - Горанов да си ходи като не е съгласен с него - забравя едно просто правило: падне ли финансовия министър във всяко правителство, пада обикновено и то...

13.05.2020 03:03:16

Анонимен

Ако кръчмите и бардаците (наричани "хотели") фалират, къде ще се пласира "белото" и спиртоварно производство на БКП+ГЕРБ-ШАЙКАТА и ДС-МВРо-СГАНТА?!

12.05.2020 18:12:37

Велизар Енчев

КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ СВАЛЕНОТО ХОТЕЛИЕРСКО ДДС: НАРОДЪТ, ПРЕМИЕРЪТ ИЛИ ПРЕМИЕРШАТА?Вече няма никакво съмнение. Тайните хотелиери във властта явно си намалиха ДДС-то от 20 на 9 процента. Хотелиерски босове се обзаведоха с нови милиони и нови поршета, а на шест милиона мишлета запушиха устата с маски. В богатите европейски държави свалят ДДС за лекарства, хляб, храни и култура, в най-бедната държава в ЕС ниското ДДС е само за патрициите. Вместо да падне ДДС за храните от първа необходимост, каквото бе първото решение на кабинета, Борисов намали данъка само на близките до сърцето му хотелиери. Затова премиерът и министрите трябва да декларират, че не са в конфликт на интереси и никой от тях не е собственик на хотели. Най-вече Борисов да се закълне, че няма собственост в хотелите на Бориславова в Пампорово – апропо, най-богатата българка за всички времена. Е, сега ще стане още по-богата! На народ не случихме, но чорбаджиите ни са от сой. А плебсът мълчи и търпи, тулупите още спят, но тв мисирките вече крякат.

12.05.2020 17:33:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.