• 08 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7809
  •  GBP / BGN 2.3306
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

За мисията да спасяваш и каузата да даряваш. Гостува проф. Никола Владов за Европейския ден на донорството

За мисията да спасяваш и каузата да даряваш. Гостува проф. Никола Владов за Европейския ден на донорството

/КРОСС/ Отбелязваме Европейския ден на донорството. Тази година във Военномедицинската академия на дървото на живота ще бъдат поставени още 6 имена на хора, преминали през успешна трансплантация.

Годината още не е свършила, така че не знаем колко ще бъдат трансплантациите до края на 2024. Ние имаме готовност във всеки един момент да правим трансплантации. Числата варират между 6,9 и 12 - колкото бяха миналата година, каза проф. д-р Никола Владов, едно от светилата на медицината у нас, благодарение на когото са се осъществили голяма част от тези операции и трансплантации.

Листът на чакащите за трансплантация у нас е около 30 човека. Повечето са за бъбреци, има и чакащи за сърце, но доста по-малко.

Между 20 и 50 трансплантации на година е една добра цифра за България, която не е много голяма като държава, обясни още д-р Владов.

Данни на Изпълнителната агенция по трансплантации показват, че тази година има спад в броя на трансплантираните хора спрямо миналата година.

Толкова са донорите, донорството и въобще реализацията на донорските ситуации се извършва по медицински показания - ние сме преценили, че тези донори, които сме ги трансплантирали, са подходящи за нашите пациенти и сме ги взели. Има органи, които сме отказали по медицински показания, обясни д-р Владов.

Живи донори у нас могат да бъдат роднини до четвърто коляно по съребрена линия. По думите на д-р Владов обаче българските семейства не са големи и това е една от основните пречки за откриването на дарители в България.

Сравнително по-малко е донорството у нас, в сравнение с чужбина. По отношение на донорите на 1 милион население, има още какво да се желае още, но при добра организация би могло да се увеличи броя на донорите още повече. Ние все пак сме малка страна и се нуждаем от не повече от 20-50 донора на година , казва още д-р Владов.

По думите му обаче и в световен мащаб търсенето е много повече от предлагането.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.