• 05 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Изследване показва, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките

Изследване показва, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките

/КРОСС/ Масовото опаковане и обработване на храните, за да имат по-голяма трайност и да изглеждат добре, е довело до отлагането на над 3600 химически вещества в човешкото тяло. Международно проучване показа, че сред тях има и такива, за които се смята, че могат да увеличат риска от рак.

Химикали са открити в кръв, коса, урина и дори кърма. По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост. Около 25% от тях успешно са успели да преминат в храната, а чрез нея и в хората. Според авторите на изследването около 100 от тези химикали се считат за опасни за човешкото здраве и трябва да се проучи по-детайлно как са мигрирали, тъй като поне в Европа има доста строги правила какви материали да се използват за опаковане на храни. Нека видим.

Супермаркетите са пълни с пакетирана храна и дори няколко парченца плод вече се продават в малки, кокетни опаковки, за да са по-удобни за консумация.

"Това, което ме притеснява особено много е, че има неизвестни, непроверени химикали, които се просмукват от опаковките и отиват в храната. Проучването, което публикувахме наскоро, се нарича "Визията за по-безопасни опаковки за храни и опасенията за общественото здраве като двигател за промени". То излага подход, или концептуална рамка, за тестване на опаковки за храни и материали, които влизат в контакт с храни, за да се гарантира, че са напълно безопасни. Не само безопасни в смисъл, че отговарят на сегашните регулаторни изисквания, но напълно безопасни в смисъл, че не изпускат опасни химикали, или непроверени химикали в хранителните продукти", твърди изследователят доктор Джейн Монка.

Учените са открили, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките. Сред тях са такива с по-голяма киселинност като доматен сос или пък мазни като лазаня. Миграцията на химикали е по-голяма и при топлинна обработка, когато ястието например се готви в микровълнова печка без да се вади от опаковката. И тъй като все по-често разчитаме на такава храна, това може да има връзка с увеличаване на някои заболявания.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.