• 01 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7469
  •  GBP / BGN 2.3411
  •  CHF / BGN 2.0721
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Израел влезе в Ливан за атаки срещу „Хизбула“. Докъде ще стигнат сухопътните операции и ескалацията на конфликта

Израел влезе в Ливан за атаки срещу „Хизбула“. Докъде ще стигнат сухопътните операции и ескалацията на конфликта

/КРОСС/ След като Израел предприе сухопътна операция, докъде ще стигне ескалацията на конфликта? Темата коментираха в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България" Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, и Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България. В България познаваме „Хизбула" от атентата в Бургас, припомни Весела Чернева. Целият разказ за това как изглеждат „Хизбула", „Хамас" - той не е нов за нас. Помня го ясно от преди повече от 10 години, коментира Чернева.

В момента много се говори за „ос на съпротивата". Това са „Хизбула", „Хамас", хутите, които правят огромни проблеми за корабоплаването в Червено море, има и милиции в Ирак и Сирия. Сега тази т.н. ос е силно разклатена. В момента виждаме връщане на инициативата в ръцете на Израел, но и, според мен, едно преместване на баланса в Близкия изток. Този нов импулс никак не е нежелан за страни като Саудитска арабия, ОАЕ. Иран отслабва, Израел пое инициативата. Тази ос, която създаваше много нестабилност, в момента изглежда отслабена, заяви Весела Чернева.

Съгласен съм, че има промяна на баланса в Близкия изток, но той трябва да бъде разглеждан по няколко различни вектора, заяви Иван Анчев. От една страна имаме Иран, който подкрепя тази „ос на съпротивата", както вие я нарекохте. Аз я наричам „ос на злото", защото това са терористични организации. Не трябва да имаме съмнение кои са „Хизбула". Да припомним 18 юли 2012 година. Преди това имаше поредицата от атентати в Ливан. Да отбележим това, че при 5 милиона и половина население в Ливан всички те са заложници, или поне една огромна част от тези граждани на Ливан са заложници на една терористична организация, която извършва ежедневни нападения", заяви Иван Анчев.

„Хизбула" е този сегмент, който държи като заложник цялото общество, държи като заложник ливанската армия, която е по-малка като мощ и сила от самата „Хизбула". Аз съм човек, който е работил по линия на контратероризма и няма как да сложа в едно изречение „Хизбула", „Хамас" и „жертва" и да тръгна да ги съжалявам", каза Анчев. Той подчерта, че данните за жертвите и ранените в Газа идват от министерството на здравеопазването там, което се контролира от „Хамас".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А как ще атакуват клетките на Хизбула из Европа.

Преди 59 минути

Анонимен

Има ли някой който да твърди,че Израел е жертва.Не само са контролирали нападението а може би и са го предизвикали да имат кос.

Преди 1 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.