-
19 Май 2025 |
USD / BGN 1.7367
GBP / BGN 2.3231
CHF / BGN 2.0820
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Кой е най-здравословният хляб

28 Октомври 2024 | 18:51

/КРОСС/ Пълнозърнестият хляб, приготвен от пшеница или ръж, съдържа най-много витамини, каза биологът Александър Созикин. Експертът посочва, че той съдържа много въглехидрати, витамини Е и група В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.
„Най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин", обясни биологът.
Созикин уточнява, че най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнести продукти с добавка на трици. Той съветва да се обърне внимание на хляба, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Според него тези добавки, правят продукта здравословен и му придават оригинален вкус и мирис.
Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност.
Яденето на повече от 250-300 грама такъв хляб на ден води до затлъстяване, висок холестерол и развитие на сърдечни и съдови проблеми. Фабричният хляб с дълъг срок на годност е вреден, тъй като съдържа консерванти, казва още експертът.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
19 Май 2025 | 21:17
От 20 до 22 май поетапно ще се извършват ремонтни дейности в участъци от АМ „Струма“ в областите Перник и Кюстендил. Шофирайте внимателно!19 Май 2025 | 20:31
Електроразпределение Юг ще обезопаси 33 стълба по международния проект „Живот за брадатия лешояд“, който на 17 май проведе първо освобождаване на брадати лешояди в природатаПОЛИТИКА