• 22 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8021
  •  GBP / BGN 2.3475
  •  CHF / BGN 2.0851
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Мариана Кукушева: Реколтата от зърно е добра като количество

Мариана Кукушева: Реколтата от зърно е добра като количество

/КРОСС/ Към момента няма място за притеснение. Реколтата от зърно е добра като количество. Поради голямата суша зърното на България е с изключително високи протеинови качества. Надявам се, че това ще доведе до много добър стокооборот за българските земеделски производители. Това каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Реколтата на зърно тази година е над 6,8 милиона тона. За вътрешно потребление е необходим около 1 милион тона. „Българският хляб се работи с най-добрата пшеница, произведена в България. Всякакви спекулации от некомпетентни хора, които твърдят, че хлябът се произвежда от фуражна пшеница, са опит за обругаване на хляба", заяви Кукушева.

България е износител освен на зърно, и на брашно.

До края на 2024 г. цената на хляба се продава с нулев ДДС. „Ако всички останали компоненти се задържат в същите параметри, не очаквам каквото и да е притеснение по отношение на покачване цената на хляба. Но ако в Бюджет 2025 нулевото ДДС на брашното и хляба отпаднат - абсолютно политическо решение, очакваме категорично покачване на цената на хляба с повече от 20%, защото между доставната цена и ДДС винаги има една търговска надценка. Това ще предизвика цената на хляба да има често покачване", заяви Кукушева.

Масово в европейските страни ДДС за хляба е 0%. По думите й въвеждането на нулева ставка е изсветлило изцяло бранша. „Вече нямаме сив сектор в бранша, а това е огромен икономически ефект", подчерта тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.