- 22 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8824
- GBP / BGN 2.3574
- CHF / BGN 2.1037
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Вредните храни съкращават живота на хората
13 Декември 2024 | 10:06
/КРОСС/ Ограниченият достъп до здравословна храна и рекламирането на нездравословна, подготвят децата за „по-кратък и нездравословен" живот, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити в годишния си доклад, цитиран от ДПА.
Проучването на Уити призовава правителството и местните политици да се заемат с основните причини за нездравословното хранене, включително голямата наличност на храни, богати на мазнини, захар и сол, както и да се обърне внимание на факта, че здравословната храна „е почти два пъти по-скъпа от нездравословната", което засяга най-вече по-бедните семейства.
В доклада се казва, че децата и семействата в градските жилищни райони по-рядко имат достъп до здравословни и достъпни храни в местните магазини, ресторанти и заведения за хранене. Освен това четири от всеки пет външни билборда в Англия и Уелс се намират в по-бедни квартали и „много от тях рекламират нездравословна храна". В тези райони има и много „физически и онлайн обекти за бързо хранене", се посочва в проучването.
Уити каза, че „значима промяна в хранителната сфера е възможна", като решенията включват нови цели в продажбите на здравословни храни, специфични данъци върху нездравословните и въвеждане на задължителна, а не доброволна отчетност за това какви видове и обеми хранителни продукти се продават.
Проучването показва, че при седем от десетте най-големи световни предприятия за хранителни продукти, работещи във Великобритания, повече от две трети от продажбите на опаковани храни и напитки са с високо съдържание на мазнини, захар или сол.
В доклада се цитират експертни групи, които предлагат решения, включващи данък „свръхпечалба" за търговците на дребно или производителите на продукти с високо съдържание на захар и сол. Освен това се отбелязва, че местата, където пазаруват хората, особено семействата с по-ниски доходи, често са „пренаситени" с нездравословни храни.
Уити каза, че „калоричната и преработена храна съставлява по-голямата част от диетата ни". Хората са „генетично устроени да желаят богата на калории храна", така че е „неразумно да смятаме, че можем да разчитаме само на възпитанието и силата на волята, за да ограничим апетита си и да предотвратим многобройните заболявания, които представляват някои от най-големите заплахи за общественото здраве".
Източник: БТА