• 22 Дек 2024 |
  •  USD / BGN 1.8824
  •  GBP / BGN 2.3574
  •  CHF / BGN 2.1037
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Вредните храни съкращават живота на хората

Вредните храни съкращават живота на хората

/КРОСС/ Ограниченият достъп до здравословна храна и рекламирането на нездравословна, подготвят децата за „по-кратък и нездравословен" живот, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити в годишния си доклад, цитиран от ДПА.

Проучването на Уити призовава правителството и местните политици да се заемат с основните причини за нездравословното хранене, включително голямата наличност на храни, богати на мазнини, захар и сол, както и да се обърне внимание на факта, че здравословната храна „е почти два пъти по-скъпа от нездравословната", което засяга най-вече по-бедните семейства.

В доклада се казва, че децата и семействата в градските жилищни райони по-рядко имат достъп до здравословни и достъпни храни в местните магазини, ресторанти и заведения за хранене. Освен това четири от всеки пет външни билборда в Англия и Уелс се намират в по-бедни квартали и „много от тях рекламират нездравословна храна". В тези райони има и много „физически и онлайн обекти за бързо хранене", се посочва в проучването.

Уити каза, че „значима промяна в хранителната сфера е възможна", като решенията включват нови цели в продажбите на здравословни храни, специфични данъци върху нездравословните и въвеждане на задължителна, а не доброволна отчетност за това какви видове и обеми хранителни продукти се продават.

Проучването показва, че при седем от десетте най-големи световни предприятия за хранителни продукти, работещи във Великобритания, повече от две трети от продажбите на опаковани храни и напитки са с високо съдържание на мазнини, захар или сол.

В доклада се цитират експертни групи, които предлагат решения, включващи данък „свръхпечалба" за търговците на дребно или производителите на продукти с високо съдържание на захар и сол. Освен това се отбелязва, че местата, където пазаруват хората, особено семействата с по-ниски доходи, често са „пренаситени" с нездравословни храни.

Уити каза, че „калоричната и преработена храна съставлява по-голямата част от диетата ни". Хората са „генетично устроени да желаят богата на калории храна", така че е „неразумно да смятаме, че можем да разчитаме само на възпитанието и силата на волята, за да ограничим апетита си и да предотвратим многобройните заболявания, които представляват някои от най-големите заплахи за общественото здраве".

Източник: БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.