• 28 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

21-и Виенски икономически форум - с акцент върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика

21-и Виенски икономически форум - с акцент върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика

/КРОСС/ На 4-и ноември 2024 година високопоставени представители на икономиката, политиката и дипломацията отново се срещат на 21-то редовно ноемврийско издание на престижния Виенски икономически форум (VEF), за да дискутират и търсят прагматични за икономиката на региона "От Адриатическо до Черно море" решения.

В продължение на две десетилетия VEF си изгради репутацията на всепризната европейска икономическа платформа със седалище във Виена, която гради мостове между икономиката и политиката във и помежду 13-те държави-членки и чрез конкретни икономически проекти реално допринася за развитието и за консолидацията на региона.

От първостепенна важност за по-нататъшното регионално икономическо развитие е вписването и повишаването на ролята на региона в рамките както на европейската, така и на глобалната икономика."Доверието е икономически фактор! Сътрудничеството, базирано на доверие, е особено ценно в една изпълнена с недоверие реалност. То е необходимо повече от всякога в условията на съществуващата силна взаимна икономическа зависимост. Време е за смели решения, време е за бързи и адекватни икономически отговори-и тази е перманентната цел на VEF", пояснява посланик д-р Елена Кирчева, основател на VEF по времето на нейния мандат като български посланик в Австрия (2001-2005),член на управителния съвет и Генерален секретар на VEF.

Затова и акцентът на 21-ви ВЕФ е поставен върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика, а участниците ще бъдат поздравени и от нови стратегически партньори на Виенския икономически форум (VEF), сред които генералният директор на АIM Congress със седалище в Дубай (Обединените арабски емирства) г-н Валид Фархгал и г-жа Суята У Г, вицепрезидент на Global Partnerships Team Invest India от Ню Делхи и старши съветник в Световната Асоциация на Инвестиционните и промоционални агенция (WAIPA) със седалище в Женева.

Събитието ще бъде открито от посланик д-р Елена Кирчева и от новоизбрания президент на ВЕФ посланик д-р Емил Брикс, директор на Дипломатическата академия Виена, която неотдавна отбележи 270 години от учредяването й през 1754 година като "Ориенталска академия" от императрица Мария-Терезия.

Специално обръщение от името на действащото Федерално правителство ще направи и министъра по европейските и конституционните въпроси на Австрия г-жа Каролине Едщадлер.

Първата сесия е посветена на предизвикателства от европейски и глобален характер, които влияят на доброто икономическо развитие на региона от Адриатика до Черно море.

Водещият доклад ще бъде на федералния министър на труда и икономиката на Австрия д-р Мартин Кохер. Много интересни обещават да са и становищата на магистър Петер Хьофингер, заместник-генерален мениджър и вицепрезидент на Борда на директорите на Vienna Insurance Group AG(VIG, вицепрезидент на VEF; на Каспар Бришкенс, министър на транспорта на Република Латвия, която за пореден път се ангажира с активно участие в престижния форум. С доклади ще участват и почетният президент на Виенския икономически форум инж. Гюнтер Рабенщайнер; г-н Бекир Полат, председател на Турската агенция за инвестиции; представителя на Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD) със седалище във Великобритания г-н Кристоф Денк; д-р Стефан Щраус от Световната банка (САЩ). Българският участник в този панел е г-жа Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор на фирма GBS Главбулгарстой АД.

Втората сесия ще премине под мотото "Споделена отговорност на икономиката и политиката за едно по-сигурно европейско бъдеще". Акцентът на дискусията ще бъде зададен от г-н Матео Ривелини от Европейската инвестиционна банка (EIB) Люксембург, ръководител на отделението за Западни Балкани и Турция. Очаква се в дискусията да се включат участници от най-висок ранг, сред които представители на икономиката и политиката от Австрия, Турция, Италия, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Литва. В тази сесия България ще бъде представена от г-н Калин Пешов, изпълнителен директор на GBS Holding AG, член на Борда на VEF и ръководител на открития през август 2023 година в сградата на GBS в София Vienna Economic Forum- Sofia Branch.

Следобедната "Алфа сесия" продължава горещите теми с основния доклад на премиера на Република Косово г-н Албин Курти, патрон на VEF. Негови партньори в дискусията на тема "Икономическото партньорство - по-важно от всякога" ще са представители на различни браншове на икономиката, на банковия сектор, на здравеопазването, на Дипломатическата академия- Виена.

Черешката на тортата, както винаги ще бъде Годишният приз на форума. В рамките на конференцията активни членове и партньори на VEF със съществен принос за развитието на регионалната икономика традиционно се удостояват с „Viennа Economic Forum Annual Award ".

Бляскавото събитие ще се състои символично отново в Haus der Ingenieure-(Домът на инженерите) в Тържествената зала (Beletage) на тази достолепна виенска сграда, построена през 1870-1872 година като Дом на Сдружението на австрийските инженери и архитекти и средище на новите за времето си идеи и визии на инженерите и архитектите от Виена и Европа.

Генералният секретариат на VEF, със седалище във Виена, организира ежегодните редовни издания през месец ноември в австрийската столица, а в течение на календарната година се организират конференции, форуми и кръгли маси в някоя от 13-те държави-членки на ВЕФ под надслов Vienna Economic Talks (Виенски икономически разговори).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.