• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Фамозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Фамозно откриване на Олимпийските игри в Париж

/КРОСС/ В Париж откриха XXXIII Летни олимпийски игри. За първи път в историята церемонията не се проведе на стадион. Вместо това домакините избраха традиционният парад на атлетите да се проведе по река Сена и сътвориха фамозен спектакъл. История, изкуство, мода, спорт, музика, танци, забавления, Мона Лиза - Франция даде всичко, което има.

Официален старт на Игрите даде френският президент Еманюел Макрон. След това легендарният футболист Зинедин Зидан предаде олимпийския огън на Рафаел Надал, който го качи на лодка заедно с лекоатлета Карл Люис, румънската гимнастичка от миналото Надя Команечи и Серина Уилямс.

От там факелът попадна в ръцете на френски спортисти от различни поколения, сред които имаше и параолимпийци. Те притичаха разстоянието от брега на Сена, покрай Лувъра, под Триумфалната арка, до градините на двореца Тюйлери.

Пред Тюйлери под формата на балон с горещ въздух най-сетне Мари-Жозе Перек и Теди Ринер запалиха жертвеника на Олимпийските игри в зрелищна огнена церемония.

Балонът с олимпийския жертвеник полетя в дъждовното парижко небе под звуците на Hymne A L'Amour на Едит Пиаф. За да изпълни песента на сцената се завърна Селин Дион, която се бори с тежко заболяване, заради което преди няколко години се наложи да спре да пее.

Макрон и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздравиха зрителите от площад Трокадеро, докато фойерверки в цветовете на френското знаме - синьо, бяло, червено - озариха моста Аустерлиц.

По традиция гръцката делегация даде старт на парада на атлетите.

Организаторите нямаха късмет с времето. През цялата церемония по откриването, продължила над четири часа, над Париж валя проливен дъжд. Той обаче само добави нотка драматизъм към спектакъла от музика, светлина и танци.

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят. От българска страна там са президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, които бяха посрещнати от френския президент Еманюел Макрон на прием в Елисейския дворец.
Българската олимпийска делегация мина по река Сена по време на откриващата церемония на Игрите в Париж. Водени от знаменосците Станимира Петрова и Любомир Епитропов, българските спортисти поздравиха публиката край бреговете на реката от своята лодка.

Около 7000 спортисти да преминаха 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки по Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта, което е леко увеличение спрямо Олимпиадата в Токио преди три годни, когато имахме 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.

В Париж ще участват 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кристиян Шкварек, Фейсбук

Виждал съм с очите си два гей парада - първия такъв в София през 2008-ма, когато ни изпоарестуваха в 4-то РПУ за възпрепятстването му, и един в Рим през 2018-та, когато с жена ми бяхме на екскурзия и ни засече близо до Колизеума. Ама такъв гей парад, като вчерашното откриване на Олимпийските игри в Париж не съм виждал. "София Прайд" е като монашеско литийно шествие в сравнение с това вчера. Мина се по целия комсомолски конспект на текущата политическа идеология - от трансове, през жена правеща тройка с двама доста женствени мъже, открита гавра с "тайната вечеря" на Христос, та до цяло "драг шоу" на подиум. Жената, прокарала абортите във Франция, беше издигната като буквална светица под формата на златна статуя и под звуците на тържествен химн. Всеки втори мъж беше гей или африканец, а всеки трети - гей африканец. Абсолютно нищо учудващо от града, в който почти всички гласуват за буквални гей-ислямо-комунисти на изборите. Над хиляда години Франция беше "най-голямата дъщеря на църквата" и като такава създаде изумителна и прекрасна култура, която обогатява света и до ден днешен. Сега създава гей-ислямо-комунизъм, както самата тя се опита по възможно най-директен начин да ви го каже и покаже вчера. Ако вас ви дразни или отвращава това, то аз съм католик и ме боли десет пъти повече от факта в каква езическа кочина превръщат това, което считам и в кръвта си за моя цивилизация, исторически и духовен ареал.

27.07.2024 13:09:08

Анонимен

Французите направиха от откриването на олимпиадата дискотека, циркова арена, моден подиум и анимации. Подложиха на изпитание под дъжда всички.

27.07.2024 11:47:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.