София /КРОСС/ Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана до последната калорийка на етикетите, след като влезе в сила новото европейско законодателство. Публикуването му ще стане през този месец, уточни за в. „Монитор” зам. изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. В началото на юли Европейският парламент прие нови правила в областта на етикетирането на храните. Това е общностен регламент, който е директно приложим от всички страни членки на общността и не е нужно да бъде въвеждан в национални актове и български наредби.
В бъдеще потребителите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки, които са определящи, ако потребителите имат нужда да вземат мерки за своето здравословно състояние.