Отбелязваме Световния ден на детето
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Ноември 2013 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден на детето

/КРОСС/ За поредна година светът отбелязва Световния ден на детето - годишнината от подписването на Конвенцията за Правата на Детето на ООН. На тази дата УНИЦЕФ насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни по света, свързани с насилие и тормоз, които остават скрити или подценени.

"Твърде често тормозът остава в сянка - незабележим и неадресиран, а още по-лошото е, че често той се приема като нещо нормално.", заяви Антъни Лейк - Генерален Директор на УНИЦЕФ. "Всички ние сме поели ангажимента да направим невидимото видимо - от държавите, които трябва да въвеждат и прилагат закони за забрана на насилието и тормоза над деца, до отделните граждани, които не трябва да подминават случаите на насилие, а да сигнализират за тях."

Насилието над деца съществува под различни форми. То може да е домашно насилие, сексуално насилие, както и строги възпитателни практики. Често насилието над деца се проявява в райони засегнати от войни или конфликти. Това причинява не само физическа, но и психическа травма на децата.

"Насилието не само наранява деца, то подкопава структурта на обществото и влияе на продуктивността, благоденствието и просперитета му. Никое общество не може да си позволи да игнорира насилието над децата." каза Лейк.

Има разработени подходи, които имат за цел да предотвратят и да отговорят на насилието над децата. Те включват подкрепа за родителите, семействата и всички останали, грижещи се за децата; подобряване на уменията и възможностите за самозащита на децата; усилена работа за промяната на обществените нагласи, толериращи насилието и дискриминацията; реформиране и налагане на политики и закони защитаващи децата.

УНИЦЕФ стартира по-рано тази година, своята кампания #ENDViolence Against Children. Тя не само насърчава за публично признаване на проблема с насилието над деца, но и призовава за подкрепа и ангажимент с местните граждански движения, за да се адресира този сериозен глобален проблем.

Световният ден на детето отбелязва и 24 години от приемането на Конвенцията за Правата на Детето на ООН. Конвенцията на ООН, приета през 1989 година, се превърна в първия законов межународен документ, утвърдяващ основните човешки права на децата. В Конвенцията е записано, че всяко дете, навсякъде по света има правото на оцеляване, на развитие и на защита от всякакви форми на насилие.

УНИЦЕФ отбелязва и важната работа на Child Helpline International (CHI) - глобална мрежа от 173 горещи телефонни линии в 141 страни. Днес CHI празнува 10-та си година. В глобален доклад, представен днес, CHI отбелязва, че за всички 10 години от нейната работа, 17% от всички потърсили помощ и съвет са били случаи на тормоз и липса на грижи.