Земята се оказа по-тежка заради ореол от тъмна материя
Секция: Наука
06 Януари 2014 20:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земята се оказа по-тежка заради ореол от тъмна материя

/КРОСС/ Анализ на орбитите на GPS спътници показа, че Земята е по-тежка, отколкото се предполагаше, заради ореол от тъмна материя, съобщи сп. "New Scientist".

Тъмната материя съставлява около 80 процента от Вселената, но за нея е известно малко, включително и как е разпределена в Слънчевата система. През 2009 г. учени от университета Принстън допуснаха, че с притеглянето й от земната гравитация могат да бъдат обяснени неочаквани промени в скоростта на космически апарати, прелитащи край планетата ни.

Бен Харис от Тексаския университет в Арлинигтън използва за изследването си спътници на орбита около Земята, за да провери тази теория.

Резултатите му показват средна стойност от 0,005 до 0,008 процента по-голяма от земната маса, утвърдена от Международния астрономически съюз. Това може да бъде обяснено с диск около екватора с размери 191 км на 70 000 км.

Бен Харис обаче не е анализирал смущенията в орбитите на спътниците, дължащи се на относителността и на привличането от страна на Слънцето и Луната.