Заснеха полярното сияние на Сатурн /видео/
Секция: Наука
13 Февруари 2014 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заснеха полярното сияние на Сатурн /видео/

/КРОСС/ Два мощни космически телескопа - "Хъбъл" и "Касини", успяха да заснемат полярното сияние на Сатурн. Видеото е запечатало кадри в различни диапазони - инфрачервения , ултравиолетовия и обикновения - видимия. Кадрите са направени през април-май 2013г. „Хабъл" е заснел сиянието в ултравилоетовата област , а „Касини" в инфрачервената, видимата и ултравилолетовта. От снимките направени във видимия диапазон, може да се установят реалните цветове на сиянието . На Земята сиянието е зелено долу и червено горе, на Сатурн е червено отдолу и виолетово отгоре. Това се получава поради различие в частиците на сиянието, ако на Земята това основно е азот и кислород , то на Сатурн - е водород.
Ултравилетовите снимки на правени от „Касини" са от много „близко" разстояние - около 6 радиуса на Сатурн. На тях се виждат слабите изменения на светенето в мащаба на няколко стотин километра. Това дава на учените възможност да проследят връзката между яркостта на полярното сияние и характеристиките на слънчевият вятър.
На снимките на „Касини" също така се вижда ярко петно , което се премества в съответствие с положението на орбитата на Сатурн и неговият спътник Мимас. По ранни снимки са позволили да се установи връзката на подобно петно с друг спътник - Енцелад.

video:http://www.youtube.com/watch?v=p32xzRSBXuk