Учат магистрати как да използват електронните доказателства
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Февруари 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учат магистрати как да използват електронните доказателства

/КРОСС/ В рамките на два дни в Националния институт на правосъдието се провежда семинар „Съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси. Използване на електронни доказателства при разследванията по наказателни дела". Участници са над 40 върховни магистрати - съдии от Наказателна колегия на Върховния касационен съд, съдии от Апелативен съд София и прокурори от Върховна касационна прокуратура.

Темите, които ще обсъдят българските магистрати с европейските си колеги, са свързани с приложението на европейската заповед за арест, взаимно признаване на практики между страните членки, трансфер на производство, инструменти при разследване в онлайн среда и използването на електронните доказателства в наказателния процес.
Лектори са водещи експерти от Академията по европейско право в Трир - Дейвид Диксън, завеждащ отдела по екстрадиция към прокуратурата на Шотландия и Стивън Мейсън, адвокат и изследовател в Института за правни науки във Великобритания.
Семинарът е част от проект на Националния институт на правосъдието, финансиран по ОПАК, в рамките на който участваха като лектори 36 водещи международни експерти и бяха обучени 730 магистрати от цялата страна в прилагане на съюзното право в наказателните, гражданските и административните производства.