По 22 лв. за Великден за всички пенсионери?
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Март 2014 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По 22 лв. за Великден за всички пенсионери?

/КРОСС/ "Правителството обмисля да бъдат отпуснати по 22 лв. великденски надбавки за всички пенсионери - или поне за онези с най-ниски пенсии". Това съобщи социалният министър Хасан Адемов. Той обясни, че такива пари не са предвидени в бюджета, но се търсят варианти за отпускане както от държавния бюджет, така и от този на НОИ.

Социалният министър поясни, че предстоят разговори с министъра на финансите Петър Чобанов, по време на които ще се реши, дали правителството може да отпусне средства за великденските премии. По думите му в условия на криза е логично еднократна финансова помощ да получат хората с по-нисък размер на пенсии.

Тази година Великден се пада на 20 април. Ето защо решението трябва да бъде взето най-късно до 15 март, за да може надбавките да се калкулират в априлските пенсии. По думите на Хасан Адемов, яснота ще има още следващата семица.

Социалният министър отхвърли критиките, че мярката е популистка и че се прави заради наближаващите избори за европарламент. Той припомни, че на Коледа малко над 1 млн. пенсионери са получили надбавки, без това да е съвпадало с период на избори.