Виновните за „синьото“ мляко - в детската градина?
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Март 2014 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виновните за „синьото“ мляко - в детската градина?

/КРОСС/ Петима служители от детската градина в Асеновград са разпитани по случая със „синьото мляко". Това съобщи за Дарик радио наблюдаващия случая прокурор от районната прокуратура Илко Сивкин. Образуваното досъдебно производство е за приготвяне на напитки с опасни за здравето вещества. Предвиденото наказание е до 5 години затвор.
Назначена е експертиза на повече от 80 веществени доказателства, сред които са кофичките с мляко и посудата в кухненския блок. Експертите от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София ще установяват дали има вредни и опасни за здравето вещества, заяви Сивкин. Резултатите се очакват следващата седмица. Данните от назначените изследванията на 12 деца, пили мляко, не показват отклонения в нормалното здравословно им състояние.
Контролна проба от синьото вещество се пази и в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив до излизането на официалните резултати, заяви за Дарик нейният директор д-р Иван Шиков. Става дума за 28 литра мляко и складирани 89 опаковки от 500 мл. Инспекторите са разпоредили цялостно почистване и дезинфекция на кухненския блок в детското заведение и това тяхно предписание вече е изпълнено. При проверка на производителя на прясното мляко не са открити нарушения, каза Шиков. Според него проблемът е възникнал в детската градина.

Община Асеновград също извършва проверка в детска градина "Слънце". Засега няма уволнени от детска градина „Слънце". Кметът д-р Емил Караиванов заяви, че са възможни уволнения за ръководството и кухненския персонал.

Доста родители не заведоха тази сутрин децата си на градина. Никой от тях обаче не е потърсил медицинска помощ през нощта и децата са здрави, успокои д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

„Синьото" мляко бе сервирано за закуска на 127 деца в детска градина „Слънце" в Асеновград на 11-ти март. От персонала в детската градина са забелязали синьо оцветяване на дъното на казана от миша отрова. Директорката е уведомила всички компетентни институции и на място пристигнаха педиатри, токсиколози, полиция, прокуратура, здравни експерти и инспектори от Агенцията по безопасност на храните.