Кризата изяде бакшиша
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2014 21:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кризата изяде бакшиша

София /КРОСС/ В условията на криза, българинът все по-рядко оставя бакшиш. Финансовата стагнация е довела до драстичен спад в размера на сумата, с която казваме "благодаря" за добро обслужване.
Ако оставянето на бакшиш у нас няма дългогодишна традиция, то в много държави по света ситуацията е различна. В Съединените щати и Канада например, общоприето е бакшишът да е 15-20 процента от сметката. Той е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал.
В Испания и Франция бакшишът е 10-15 % от сумата на консумираното. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката.
В южната ни съседка Гърция, е прието доволните клиенти да оставят пари за почерпка на персонала в размер на 10 на сто от сметката. Има и страни като Япония, в които оставянето на бакшиш е обидно.
В едно от столичните заведения заплатата на персонала зависи от щедростта на клиентите. Салонният управител Теодора Василева обяснява, че то е разделено на райони и всеки сервитьор взема по 100% от бакшиша. „Сам си изкарва парите, ако знае как да ги изкара", посочва тя.
Петя, която работи в сферата на ресторантьорството вече 13 години, споделя, че кризата е "изяла" част от сумата, която клиентите оставят.
„Бакшишът започна да спада с всяка изминала година. Хората обедняват, предполагам. Идват, хапват и плащат почти до стотинка", посочва тя. Споделя, че не й е приятно, когато става така, тъй като се е постарала клиентите да се чувстват добре в заведението и да дойдат отново.
Клиентите признават, че невинаги само пресметливостта е причина за липсата на бакшиш. Понякога липсата на даже и стотинка над сметката е форма на протест срещу лошо обслужване.
Как е възпитано да изразим благодарността си към обслужаващите ни с пари? Попитахме Мария Касимова - Моасе, която вече 4 години учи другите на изискани обноски.
„Когато дадем сума и сме преценили, че включваме остатъка, който да бъде наградата, бакшишът за хората, които са ни обслужили, ние даваме сметката и казваме „Благодаря Ви!" С това „Благодаря Ви!", ние даваме ясен знак на сервитьора, че не искаме той да ни връща ресто", консултира ни тя.
Негласно правило е, че бакшишът, който е желателно да оставим в ресторанта или кафенето у нас, е 10 процента от сметката. В България няма законов регламент, който да контролира бакшишите.
Ако в сметката ни специално не е упоменато, че има такса сервиз за заведението, или самият персонал не опише в данъчната си декларация сумите от бакшиш, парите които оставяме отгоре върху консумираното, практически са необлагаеми. Те не се отчитат в приходната агенция и върху тях не се плащат данъци, съобщава bTV.