Украйна предлага на Европа да купува руски природен газ на украино-руската граница
Секция: СВЯТ
20 Май 2014 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна предлага на Европа да купува руски природен газ на украино-руската граница

/КРОСС/ Украйна предлага на Европейския съюз да купува руски природен газ на украино-руската граница и да подпише съответните договори за това с „Газпром", съобщава Unian.ru, като се позова на информация от правителството на страната.

Европейските газови компании, в това число и българската „Булгаргаз", които имат договори за доставка по газопровода през Украйна, ще могат да ползват и свободните обеми в украинските газови хранилища, се казва още в съобщението. Поискат ли това, ще трябва да си плащат наем.

Към момента, засичането на подавания към европейски потребители природен газ става на западната украинска граница. В този случай „Газпром" записва на своя сметка всички загуби при транспортирането на руския газ през територията на Украйна.

Ако новото положение бъде прието, евентуалните загуби ще са за сметка на купувачите.

За да няма загуби по трасето на газопровода, Киев предлага на европейски инвеститори да се включат в модернизацията на цялата газопреносна система на страната, включително и газохранилищата.

Във връзка със ситуацията около руските газови доставки, Украйна отказва да дава на Москва предплата за газа, обяви още и.д. министър-председател на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от РБК-Украйна.

„След като от руска страна отсъства съгласие за намиране на изход от спора за цената на газа, то въпросът за предплащането не може да бъде част от дневния ред", подчерта Яценюк.