Подкрепяме отворената политика на НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2014 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подкрепяме отворената политика на НАТО

/КРОСС/НАТО е силно днес заради способността да се адаптираме към променящата се среда и да отговаряме на предизвикателствата на променящия се глобален свят.

Това заяви началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в приветствието си по време на двудневна конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе до 19 юни в София.

Конференцията се провежда в годината, в която България отбелязва 10 години от присъединяването си към Алианса, припомни той.

Подкрепяме отворената политика на НАТО, изтъкна генерал Симеонов.

По думите му националната ни отбранителна политика е фокусирана върху военното сътрудничество. България е прекрасен пример за ползите от членството в НАТО, каза генерал Симеонов.

На конференцията са поканени 69 делегации и се очаква да вземат участие около 300 представители на държавите-членки на НАТО и държавите-партньори по инициативите: „Партньорство за мир", „Средиземноморски диалог", „Истанбулска инициатива за сътрудничество" и „Партньори около света". Ще участват и представители на командвания и структури на НАТО.

Целта на конференцията е да бъдат разгледани актуални стратегически въпроси за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, както и новите комплексни предизвикателства за сигурността в глобален мащаб.

Форумът ще даде възможност за създаване на общи позиции сред широк кръг партньори и членове на Алианса, както и обмен на идеи за състоянието и по-нататъшното развитие на процесите, свързани с отбраната и сигурността в трансевропейската атлантическа общност.

Генерал Жан пол Паломерос, върховен главнокомандващ на съюзното командване по трансформацията на НАТО, в изказването си пред участниците в конференцията цитира думите на Апостола на свободата Васил Левски: „Ако спечеля, печели цял народ" и го представи като водач на националното освободително движение на България.