/КРОСС/ С помощта на „Шпикомер" вече е възможно да се измери дебелината на слоя на подкожните мазнини при прасетата. Благодарение на новия уред вече може да се избере най-подходящото прасе за празничната трапеза. 12-годишният ученик Айдар Минибаев завърши тази година 5-ти клас в обикновено селско училище, но вече е известен в околията като изобретател. За три години момчето е успяло да конструира уреда „Шпикомер" в помощ на фермерите - те вече ще могат да измерват слоя подкожни мазнини при живи свине.
„По-рано дебелината на сланината при свинете се измерваше по следния начин: разрязвали подкожния слой и слагали вътре линийка, но този метод е много жесток. После двама учени от Казан изобретили уред с два електрода в двата му края и когато те достигат до месото, светва специална лампичка", разказал на LifeNews Айдар Минибаев.
Неговият уред се състои от два електрода и един усилвател с постоянен ток и два променливи резистора. По думите на Айдар, мазнините имат лошо съпротивление, а при месото то почти липсва. Сега обаче, след като такова изобретение е възможно, купувачите ще престанат да се оплакват от качеството на месната продукция и месото като цяло, защото вече отрано ще се знае доколко е охранено животното, преди да бъде убито.
„Добре че, категорията на свинското вече ще може да се определя, докато животните са живи", поясни пред LifeNews главният ветеринарен лекар към ОСБ „Стерлитамакский" Олег Никитин.
Сега младият изобретател планира да пусне своя „Шпикомер" в масово производство. И докато промишлениците изчисляват предполагаемата печалба, 12-годишният Айдар Минибаев помага на съседите си в избора на най-охраненото прасе за празничната трапеза.