Ученик изобрети „Шпикомер”
Секция: Технологии
18 Юни 2014 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученик изобрети „Шпикомер”

/КРОСС/ С помощта на „Шпи­комер" вече е възможно да се измери дебе­ли­ната на слоя на под­кож­ните маз­нини при пра­се­тата. Благо­да­ре­ние на новия уред вече може да се избере най-​подходящото прасе за праз­нич­ната трапеза. 12-​годишният уче­ник Айдар Мини­баев завърши тази година 5-​ти клас в обик­но­вено сел­ско учи­лище, но вече е изве­стен в око­ли­ята като изоб­ре­та­тел. За три години момчето е успяло да кон­стру­ира уреда „Шпи­комер" в помощ на ферме­рите - те вече ще могат да измер­ват слоя под­кожни маз­нини при живи свине.

„По-​рано дебе­ли­ната на сла­ни­ната при сви­нете се измер­ваше по след­ния начин: раз­ряз­вали под­кож­ния слой и слагали вътре линийка, но този метод е много жесток. После двама учени от Казан изоб­ре­тили уред с два елек­трода в двата му края и когато те достигат до месото, светва спе­ци­ална лампичка", раз­ка­зал на LifeNews Айдар Минибаев.

Него­вият уред се състои от два елек­трода и един уси­л­ва­тел с посто­я­нен ток и два промен­ливи рези­стора. По думите на Айдар, маз­ни­ните имат лошо съпро­тив­ле­ние, а при месото то почти лип­сва. Сега обаче, след като такова изоб­ре­те­ние е възможно, купу­ва­чите ще пре­ста­нат да се опла­к­ват от каче­ството на мес­ната про­дукция и месото като цяло, защото вече отрано ще се знае доколко е охра­нено живот­ното, преди да бъде убито.

„Добре че, катего­ри­ята на свин­ското вече ще може да се опре­деля, докато живот­ните са живи", поясни пред LifeNews глав­ният вете­ри­на­рен лекар към ОСБ „Стер­ли­тамак­ский" Олег Никитин.

Сега мла­дият изоб­ре­та­тел пла­нира да пусне своя „Шпи­комер" в масово про­из­вод­ство. И докато промиш­ле­ниците изчис­ля­ват предпо­лага­емата печалба, 12-​годишният Айдар Мини­баев помага на съсе­дите си в избора на най-​охраненото прасе за праз­нич­ната трапеза.