Сергей Станишев: Мартин Шулц беше силното лице на нашата кампания
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юни 2014 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Станишев: Мартин Шулц беше силното лице на нашата кампания

/КРОСС/ „Непосредствено след изборите, на срещата с министър-председателите и президентите от нашето семейство, предложих Мартин Шулц за президент на Групата на социалистите и демократите за следващия период, когато ще се водят преговорите за формиране на ЕК, за политическите коалиции в ЕП. Тогава получих тяхната подкрепа да го направя. Това направих днес и Мартин Шулц беше избран с огромно мнозинство от групата за неин лидер", заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след заседанието на S&D. 

Започват преговори за формиране на стабилно мнозинство и разговори с другите политически партии и групи в Европейския парламент за формиране на ЕК. „От наша страна тези преговори ще бъдат водени от Мартин Шулц и от мен, и следващата седмица ще бъде доста интензивен период", допълни той.

Станишев мотивира своята подкрепа за Шулц, като припомни, че именно ПЕС и S&D са показали, че за да е по-прозрачен и демократичен ЕС, всяко семейство трябва да излезе със свой кандидат за президент на ЕК. „За пръв път от години имахме кампания с много силно лице в цяла Европа. Обиколката на Мартин наистина помогна на кампаниите ни", заяви президентът на ПЕС.

Като друг мотив Станишев посочи това, че работата все още не е свършена дори и след изборите и предстоят важни преговори не само за формирането на ЕК, но и за политиките, които ще се водят в Европа през следващите 5 години.

След силната кампания, проведена от Мартин Шулц и неговата твърда подкрепа за демократичните и социалните ценности, които обединяват групата, той заслужава да застане начело. „Трябва да се водят разговори между политическите сили у нас, не да се поставят ултиматуми", подчерта Сергей Станишев.

Помолен да коментира предстоящите разговори между партиите в България, Станишев отговори: „Вчера имаше заседание на КСНС. Предметът на занятието не ми беше ясен, защото подобни консултативни съвети по подобни теми се пораждат в друга ситуация. Сегашната ситуация няма нищо общо нито с 2013 г., нито с 1997 г. Тя е израз на волята на двете партии, които подкрепят правителството".

По думите му е необходимо да се организира стабилно, предсказуемо процеса на подготовка на избори, работата на парламента в следващите няколко седмици, работата на правителството, приключване на разговорите в ЕС по споразумението за 2014-2020 г.. „Затова е нужно в тази ситуация на първо място разговори между всички политически сили. Не е въпросът да се поставят ултиматуми", каза още Станишев.

Той обясни, че БСП ще води тези разговори с и ДПС, и с ГЕРБ, и с другите политически сили, за да видят хората, че се решават неща, които са важни за тях.