Дянков написа книга за кризата на еврото
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2014 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дянков написа книга за кризата на еврото

София /КРОС/ Структурни реформи и финансова дисциплина, нови правила за влизане в ЕС и банков съюз с равнопоставени участници са част от темите, които бившият вицепремиер и финансов министър и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков разглежда в книгата си "Кризата на еврото. Поглед отвътре". Изданието е на базирания във Вашингтон Институт за международна икономика „Питърсън", като книгата ще излезе на пазара в Европа в понеделник. Дянков започва представянето й с премиери в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Франция.
В книгата си Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на Екофин и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. Той търси отговори къде е пределът на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика. Бившият финансов министър на България развива четири идеи за стабилна обща валута: приемане на еврото от бъдещи страни-членки още с влизането им в ЕС; въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства; намаляване на тежестите за бизнеса; неизбежни структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.
„Институциите не бяха подготвени да се справят. Решенията се вземаха бавно и с недостатъчно разбиране какво става с икономиките по места", отбелязва Дянков. „Изгуби се време в тактики на изчакването. Имаше и сочене с пръст на обичайните заподозрени - американските банки, рейтинговите агенции, политиците от Южна Европа, докато проблемът беше другаде", допълва той.
Дянков отделя място и на процесите и събитията у нас - от формирането на правителството през 2009 г. до драматичните дни на оставка насред февруарските протести. Бившият вицепремиер прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата.