Във Фейсбук: От човешката съпричастност до политическата отговорност
Секция: Интервюта
20 Юни 2014 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Във Фейсбук: От човешката съпричастност до политическата отговорност

/КРОСС/Водната стихия във Варна отнесе повече от десет човешки живота. Ситуацията и тазии сутрин остава тежка. Паралено с борбата за оцеляване след приливната вълна, напрежението се засли от политически престрелките между местната и централната власт. Докато добрволци помагат на пострадалите, политици бранят своята власт.

Трагедията се разля като вълната, която я причини, от човешката съпричастност до политическата отговорност. Как тя минава през Фейсбук:

С огромна скръб научих за трагедията във Варна. Моите съболезнования за близките на жертвите и съпричастност с пострадалите! Следя ситуацията с внимание и тревога, съобщава от профила си еврокомисар Кристалина Георгиева. 

Още снощи премиерът Пламен Орешарски написа: Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно.
Към момента има потвърждение за три жертви - мъж, жена и дете и се издирват още пострадали.
Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него.

Трагедията е огромна. Изказвам отново своите съболезнования на близките на жертвите в квартал "Аспарухово". Призовавам държавата и местната власт да замълчат, да се стегнат и да свършат необходимата работа, а след това да направят анализи и коментари. При едно такова природно бедствие винаги могат да се изкарат много виновни, но това не е необходимо на никого по простата причина, че когато има загинали хора и такива тежки материални щети, това не помага - отвърна в поста си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Варненската трагедия ще промени днешната политика. Или ще я катализира, смята Венцислав Лаков от "Атака".

Обръщам се към съратниците от Варна и всички пострадали райони.
Моля ви, включете се като доброволци в спасителните действия. Истинския патриот подава ръка на тези, които са в нужда.
Разбирам, че във Варна има пълна бъркотия между кмет и областен управител, защото Бсп и Герб не обичат да си говорят.
В такива моменти няма партии, ИМА БЪЛГАРИ! - призовава съпартиецът му Десислав Чукулов. 

Стихията не може да е въпрос на гледна точка. Държавата са хората, не само политиците. Тъжното е, че си го (до)казваме в моменти като този, смята Томислав Дончев от ГЕРБ.

Владимир Каролев напомня, че "ако улиците бяха частни или концесионирани, нищо от тъжната (човешка трагедя) и жалка (политически маневри) картинка по телевизора нямаше да се случи (силно подозирам, че и горите на баира, грижливо обезлесени, също са били държавни или общински)". "И не, нищо няма да се промени, който и да е на власт, тъй като стимулите за стопанисване на инфраструктурата по този начин ще си останат. Мир на праха на починалите, който може да помогне днес - нека помогне, да бъдем хора, и дано си извадим правилния урок, но надали - по-лесно е да обвиняваш някой човек и да останеш сляп за дефектите на системата", пише в профила си Каролев и припомня възможността хората да помогнат на пострадалите - DMS Varna на номер 17 777. (SMS е един лев).

Да се помолим за хората във Варна, да помогнем кой с каквото може, има номер DMS VARNA 17 777, призовава и Емил Кошлуков. 

Бог да прости невинните жертви на потопа в Аспарухово - Варна! Бедствието можеше да бъде по-малко, ако Варна не беше един напълно изоставен град в продължение на десетилетия - от държавата, от собствените си управници и от трибуквената групировка, която познава само действие прибиране. Очаквам през следващите часове да чуя какво прави и какво дава групировката ТИМ за преодоляване на щетите от бедствието, коментира политологът Огнян Минчев. 

Съболезнования за близките, роднините и приятелите на загиналите във Варна. 
Призовавам всички ви да обявим, без да се колебаем, между нас си, че днес, 20-и юни 2014 г. ще е ден за тъга и траур, пише Вени Марковски.

Няма какво да чакаме реакцията на кмета, на областния, на премиера или президента. 
От утре, събота, ще ги обсъждаме и тях, но днес ви моля - покажете, че най-важното за нас е животът на хората. И когато той е прекъснат по такъв трагичен начин, можем да замълчим и да сме съпричастни към тъгата и скръбта.

Порои и урагани потопиха под вода половин България. Наши сънародници бедстват, има загинали хора, удавено е дете. А в парламента озверелите ни от партийни ежби политици си вадят "кинжали", замерват се с цървули, наричат се парцали и ни обещават "реваншизъм до дупка". Позор! - много по-крайна е журналистката Валерия Велева.

Реформаторът Петър Москов отбелязва: Когато има бедствие, а ти управляваш град или държава:

1. Установяваш причината и предприемаш спешни действия за да предотвратиш повторна трагедия, защото прогнозата за следващите дни е като вчерашната.
2. Задействаш протоколите за действие при бедствие, за чието изработване и готовност за прилагане хиляди хора вземат заплата от данъците ни.
3. Създаваш стройна и видима организация за помощ на пострадалите и за отстраняване на щетите.( кмет и министър върху трактор не е организация, а фарс).
4. Подаваш на хората своевременна и точна информация за случващото се и за предстоящи действия и нови опасности. Това означава да артикулираш пред камерите на ТВ нещо различно от " ба' си мамата колко е страшно" .
Вместо това, видях как едни хора обясняват че не са виновни и някой друг носи отговорност, а и Орешарски е взел важното управленско ришение да има ден на национален траур. 
Бог да прости...

Журналистът Александър Симов коментира:

От снощи чувствам някаква умствена парализа. Не мога да напиша нито една дума. Една страна в която проливен дъжд може да се превърне в бедствие заради безкрайните години на егоизъм, кражба, престъпления и страст към бързо забогатяване, е трудно да бъде определена като държава. Смазващото е обаче всеки път са политическите приказки. Едни и същи. Това не е първото бедствие от дъжда, което преживява България в последните 10 години, но нищо, ама нищо, абсолютно нищо не е направено. Горите пак се изсичат, реките се оставят непочистени, шахтите са задръстени. Това е все едно играеш на руска рулетка с природата. Но ми е още по-тъжно като видя как едни и същи хора всеки път мелодраматично почват да кършат пръсти и да викат: "къде е държавата!". А, значи, когато трагедията се случи се сетихте, че държава трябва да има. Иначе държавата все е тикана в ъгъла, все е обвинявана, че пречи, все е удряна през пръстите, но когато стане драмата, изведнъж - къде е държавата. Ами няма я. Изчезна в мрака на прехода и в ненаситния стремеж към печалба.

Вечна памет на жертвите! Те са невинни. Поклон доземи за куража да останат в една страна, която не дава пет пари за тях. Поклон пред паметта им! - допълни поста си Симов. 

Фейсбук група, наречена Граждански комитет "Равни пред закона" сезира главния прокурор Сотир Цацаров. Неправителствената организация, която и преди е пращала сигнали за нередности, настоява да се образуват предварителни производства за престъпно бездействие.