Данъчните ще следят корабите и влаковете с жито
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юни 2014 20:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данъчните ще следят корабите и влаковете с жито

/КРОСС/ Данъчните ще следят износа на зърно с кораби и товарни влакове, пише "Стандарт". Това е една от мерките на Националната агенция за приходи за повишаване на постъпленията в бюджета. За целта до края на юни звеното за фискален контрол на НАП ще открие пунктове за контрол на рискови стоки и на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина. Ще се следи дали количеството зърно, което се декларира, че се изнася, отговаря на действителното в трюмовете на корабите.

Освен това новите пунктове ще следят и вноса на рискови стоки в страната. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв.

Зърното е сред рисковите за държавната хазна стоки. Затова с наближаване на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои затягане на режима на движението на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, заявиха от НАП. Това се прави, тъй като честа схема сред опитите за източване на хазната е фиктивният износ. Фирми заявяват, че изнасят определено количество стоки и искат връщане на ДДС. В същото време стоките или въобще не съществуват, или се продават в страната, без да се плаща ДДС.