Народни обичаи и събор на билкарите на Етъра
Секция: КУЛТУРА
22 Юни 2014 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народни обичаи и събор на билкарите на Етъра

/КРОСС/ Народни обичаи, свързани с празника на билките и на лятното слънцестоене Еньовден, показват в архитектурно-етнографския музей на открито Етър. Това съобщи Мария Ковачева от туристическия комплекс.

Габровци и гости на града могат да преминат - за берекет и здраве според народните вярвания, под дъхав еньовденски венец, изплетен от балкански билки. Както всяка година, ще бъдат наградени участниците в традиционния конкурс за изработване на венец, момино венче и китка.

Според народните вярвания, за да бъде лечебен, венецът трябва да съдържа 77 билки и половина, набрани в нощта срещу Еньовден, когато лечебните растения имат най-голяма енергийна сила. Директорът на музея Ангел Гоев обяснява, че половинката билка е незнайна и сама намира болния, особено когато той страда от "невярна" болест.

На Етъра е организиран и събор на билкарите от страната. Те представят на щандове на открито и в билкопродавницата своите лечебни продукти.

Фолклорни групи от Габрово, Севлиево, Горна Оряховица и Силистра ще пеят и ще танцуват на площада в комплекса за доброто настроение на посетителите, предава бТВ.