Близо 170 къщи в Аспарухово вече са отводнени
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2014 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 170 къщи в Аспарухово вече са отводнени

/КРОСС/ Близо 170 пострадали домове в Аспарухово вече са отводнени, стана ясно на заседание на Общинския кризисен щаб. От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня.

Осигурени са 8 химически тоалетни в района, разпределени по засегнатите домове и пред поликлиниката в Аспарухово

Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. „Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването на Аспарухово се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки.

Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността „Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала, очаква се да пристигнат.

Над 600 организирани доброволци работят на място. 50 от тях са от международна скаутска организация. Много са и неорганизираните доброволци, които помагат.

Снимка: Булфото, всички права запазени