МК: Владислав Икономов бе забележителен творец и истински европеец
Секция: КУЛТУРА
22 Юни 2014 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МК: Владислав Икономов бе забележителен творец и истински европеец

/КРОСС/ Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на големия български режисьор, сценарист и професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" Владислав Икономов /1938 - 2014/, който ни напусна на 76 години.

В некролога, издаден от Министерството на културата, се казва:

"С дълбока скръб съобщаваме за загубата на видния български режисьор и сценарист Владислав Икономов, който бе една от живите легенди на родното ни кино. Напусна ни един забележителен български творец, който силно ни впечатляваше с невероятния си интелект, със своята ерудиция, един истински европеец - не само по образование, но и по дух.

Заснетите от него игрални и документални филми остават завинаги в класиката на българското кино, която ще се преоткрива отново и отново от всяко следващо поколение. Неговото дарование и присъствие в културния ни живот отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с изключителен принос за развитието на българската култура и филмово изкуство.

Неговите творчески постижения, получавайки широка известност и признание, му донесоха и редица престижни международни кинонагради.

Като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" със своите увлекателни лекции по "Филмова и телевизионна режисура" проф. Владислав Икономов съумя да предаде своя немалък и безценен опит и талант от магията на «правенето» на кино и на младите ни кинотворци, които са призвани да работят днес за утвърждаване на авторитета и престижа на българското филмово изкуство.

Българската културна общественост отдава заслужена почит, уважение и признателност към неговото дело."

Поклонението ще се състои във вторник, 24 юни 2014 г., от 12:00 ч. в църквата «Св. Седмочисленици» в София.