Портних: Опасността не е преминала
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2014 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Портних: Опасността не е преминала

/КРОСС/ "Все още не е преминала опасността от наводнения в квартал „Аспарухово". Лошото е, че нивото на подпочвените води е високо. Тече вода от много скатове. Има локални свлачища, които много бързо трябва да бъдат обследвани, защото има къщи и под тях, и над тях. При това ниво на подпочвените води е много опасно и обективно погледнато опасността още не е преминала", алармира кметът на Варна Иван Портних пред Дарик.

По негови думи има пратено писмо до премиера Орешарски, в което общината моли за подкрепление от експерти - геозащита и други структури.

"Трябва да се направят много бързо сондажи във всичките тези по-локализирани свлачища, за да се прецени дали са тръгнали нови свлачищни процеси и колко мащабни са те. Ако е необходимо, да се евакуират хората, които живеят в непосредствена близост до тези места", поясни той.

"Двата проекта, които са изготвени за двата водосбора ( двете дерета) още през 80-те години, са били актуализирани през 2006 г.", стана ясно от думите на Портних. Неколкократно е било търсено финансиране, но такова не е получено, както и за други свлачища в района на Варна.

„Работи се активно във всички райони на Аспарухово. Разпределени са доброволците, разпределена е техниката. От днес се включиха от Флота, от Морско училище, пожарникарите от Академията", каза още кметът.

Две са задачите според кмета: Разчистване на инфраструктурата и помощ за хората да разчистят домовете си от кал, тиня и всичко, което им е причинила стихията.

Снимка: Булфото, всички права запазени