Все още съществува риск от локални, внезапни наводнения
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2014 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все още съществува риск от локални, внезапни наводнения

/КРОСС/ На база метеорологичната обстановка, днес и утре се очаква да се повишават поради отичане нивата на реките в долните течения на реките в Дунавски и черноморски басейн, поречията Арда, Марица и Тунджа. Все още съществува риск от локални, внезапни наводнения, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Към настоящия момент най-пълноводни са реките Русенски Лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци. Възможно е при някои реки да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири.

Същевременно язовир Ботево е под постоянно наблюдение, след като предизвика евакуацията на село Ново Ботево. По информация от дежурните на Общинска и Областна администрация Варна и Общинско управление пожарна безопасност и защита на населението - ОУ ПБЗН, към 13:45 часа язовир Ботево, община Аксаково, област Варна, прелива през бетоновия преливник с около 40 см преливна височина. Дълбочината на преливника е 105 см. Основният изпускател е напълно отворен. Поради липса на енергогасител след преливника се изнася долната част на сухия откос на язовирната стена.

Каскадата от язовири в общините Аксаково и Суворово, състояща се от язовирите Левски - 2, Николаевка - 1, Николаевка - 2, Засмяно и Ботево, изградени на река Суха река, се намира над яз. Одринци. Последният е изграден на същата река Суха река и се стопанисва от Напоителни системи - Варна. Язовир Одринци е способен да поеме водните обеми на всички язовири от посочената каскада, включително и водата от яз. Ботево. По данни на „Напоителни системи" - Варна - хидротехнически район Добрич, наличният обем в язовир „Одринци" в момента е 9 млн. м3 при полезен обем 24 млн. м3.

Снимка: Булфото, всички права запазени