Бобева: ЧБТР ще разшири подкрепата за бизнеса в Черноморския регион
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2014 18:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бобева: ЧБТР ще разшири подкрепата за бизнеса в Черноморския регион

/КРОСС/ "За 9-та поредна година Черноморската банка за търговия и развитие отчита печалба. За 2013 г. нетната печалба е 13,3 млн. евро. Размерът на одобрените за миналата година операции е 267 млн. евро, с 40% повече в сравнение с 2012 г. През 2013 г. е договорено финансиране на проекти от страна на ЧБТР на стойност 225 млн. евро". Това съобщи зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, председател на Съвета на управителите на ЧБТР, на пресконференция след приключването на заседанието на съвета в рамките на 16-та годишна среща в София.

"Отчитам за изключително успешна срещата в София, започнала с регионален бизнес форум с рекорден брой участници - над 250. Представени бяха сектори като корабостроене и кораборемонт, машиностроене, дървообработваща промишленост, небанкови финансови инстититуции", съобщи г-жа Бобева.

Тя допълни, че са започнали преговори между банката и участниците в бизнес форума, което е основа за разширяване на активността на ЧБТР в региона. Вицепремиерът препоръча в приоритетите на банката да се включат повече проекти в информационните технологии и дигиталната икономика.

По време на срещата всички държави-членки са изразили желание да се предлагат повече проекти за финансиране на търговията и индустрията в региона.

В рамките на годишната среща бяха подписани договори за предоставяне на техническа помощ от ЧБТР за Българската банка за развитие и кредитни линии за BM Leasing за България и за Access Bank за Азербайджан.

По време на заседанието присъстващите представители на 11 международни финансови институции са изразили удовлетворение от партньорството си с банката.

"Родиха се добри идеи за бъдещето на банката и за активизиране на дейността й", подчерта г-жа Бобева. Тя изрази благодарност за доброто управление към президента на банката Андрей Кондаков, чийто мандат изтича.
Г-н Кондаков съобщи, че вече е започнала работата по стратегията на ЧБТР за периода 2015-2018 г.

"Отбелязвайки 15 години от старта на операциите на банката, отчетохме, че за този период тя се установи като надежден партньор на бизнеса в Черноморския регион", подчерта г-н Кондаков.

Той съобщи, че подкрепата за малките и средните предприятия ще остане във фокуса на финансовата институция. Вицепрезидентът на банката съобщи, че се разработват продукти за предоставяне на ресурс за микрофинансиране и вече има проекти, които чакат одобрение.

Г-жа Бобева обясни, че инфраструктурните проекти са в полезрението на ЧБТР и е възможно с други международни финансови институции да се разработи съвместна платформа за финансиране на проекти за възстановяване на инфраструктура, разрушена от природни бедствия.

"Подобен механизъм за мониторинг и превенция на ефекта от природни катаклизми има по Дунавската стратегия", обясни вицепремиерът. Тя предположи, че интересен за банката би бил и трансграничен проект за почистване на Черно море.

Съветът на управителите избра за следващ председател управителя на банката за Грузия, а управителите за Република Гърция и Република Молдова - за зам.председатели на съвета с едногодишен мандат.

Г-н Кондаков изрази всеобщото удовлетворение от отличното домакинство на срещата от страна на България. Следващата годишна среща на Съвета на управителите ще се проведе в Тбилиси, Грузия през юни 2015 г.