Ден на национален траур
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден на национален траур

/КРОСС/С решение на Министерския съвет, 23 юни е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от наводнението във Варна и Добрич. По този повод, националните знамена на всички държавни институции са свалени наполовина.

В катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и духовенството от епархията ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите от водната стихия в квартал "Аспарухово". На молитвата ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Панихида в памет на жертвите на водната стихия ще бъде отслужена и в столицата. От Светия Синод на Българската православна църква съобщават, че църковният ритуал ще се проведе в храма "Св. Николай Чудотворец", известен още като Руската църква. Очаква се панихидата да започне в 10,00 часа.

В наводнението загинаха 11 души, сред които и деца. От митрополията призовават всички да се помолят за упокоението на душите им.

Стефан Емилов Стефанов - на 13 г. от гр. Варна, Зина Силвиева Шопова - на 8 г. от гр. Варна, Иванка Колева Пенчева - на 70 г. от гр. Варна, Йорданка Илиева Георгиева - на 83 г. от гр. Варна, Магдалена Жанева Шопова - на 29 г. от гр. Варна, Тодорка Стефанова Стоянова - на 38 г. от гр. Варна, Марин Василев Маринов - на 60 г. от гр. Варна, Магбуле Ризаева Абзова - на 79 г. от гр. Варна, Анка Стоянова Демирова - на 67 г. от гр. Варна, Юлиян Илиев Бошнаков - на 63 г. от гр. Варна, Зоя Асенова Шопова - на 59 г. от гр. Варна.

Днес и утре са неучебни и неприсъствени дни за училищата, детските градини и яслите в квартал "Аспарухово" във Варна. 

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17.00 ч. започна пороен дъжд, описван от очевидци като из ведро и като водопад. България бе разтърсена от информациите за потоп във Варна, който взел жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 м, удари кв. „Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи.

Дарителската кампания продължава.