Има риск от локални, внезапни наводнения
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има риск от локални, внезапни наводнения

/КРОСС/Новата седмица започвас много слънце и затопляне. Максимални температури през деня ще достигат между 26 и 31 градуса, в югозападните райони до 32 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Следобед на северното крайбрежие ще се развиват купести облаци. Температурата на морската вода ще 20-22 градуса. Следобед над североизточните райони и планините ще се развиват купести облаци, но валежи са малко вероятни. Вятърът ще е слаб от северозапад - север.

Над планините преди обед ще е слънчево, а следобед ще се появят купести облаци. По високите части ще духат засилени северозападни ветрове, с тенденция следобед да отслабват. На връх Мусала максималната температура ще е около 8 градуса.

Във вторник в Източна България ще е предимно слънчево, а в западна ще има следобедни валежи.

В сряда ще превали главно в северните райони, като по-съществени ще са валежите в Добруджа. В четвъртък ще бъде много топло с температури до 32-34 градуса. Повече облаци ще има над Западна и Северна България, където ще превалява.

В петък северозападният вятър бързо ще подгони облаците на изток. Ще захладнее, а дъждове са възможни преди обед в северните райони. В събота отново ще се затопля, а следобед ще превали в Рила и Пирин.

За риск от локални, внезапни наводнения, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

Днес се очаква да се повишават нивата на реките Арда, Марица и Тунджа. Към настоящия момент най-пълноводни са реките Русенски лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци.

Възможно е в някои райони да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири, обявиха от екоминистерството.

Обстановката във Варна и Добрич постепенно се нормализира, но пораженията от бедствието са огромни. В деня на национален траур кварталът е събужда, за да продължи да се съвзема след наводнението.

Една от най-пострадалите улици във Варна е „Горна студена". Седем от жертвите на потопа са се намирали в една къща, когато приливната вълна залива дома им и го изравнява със земята.

По неофициална информация вчера вечерта са открити двете деца, които дълго време бяха в неизвестност. Едното дете е на две години, а другото - на чест години.

40 екипа продължават да отводняват къщи и сгради в Добрич. Водоподаването прекъсва на моменти заради калните сондажи. От днес автогарата в града започва работа, възстановява се работния процес и в някои училища и детски градини. Все още много семейства са без електричество. 

Междувременно стената на язовир Ботево се скъса. За щастие няма приливна вълна.

Бетонният праг на стената на язовира пропадна малко преди 8 вечерта. Постепенно се покачва нивото на сухата река, като водите й заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира. Ливадата е с размери половин на един километър.

Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени. За момента няма пострадали хора, а ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

Държавното обвинение започва разследване на причините за потопа в Източна България и ще търси доказателства дали при инцидента има допусната човешка грешка при трагедията във Варна.