Ремонтът на Хаинбоаз ще струва около 1 милион лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ремонтът на Хаинбоаз ще струва около 1 милион лева

/КРОСС/Във Велико Търново продължава работата на комисиите за оценка на щетите. Днес експерти ще бъдат и в община Горна Оряховица в село Първомайци. Специалисти от АПИ ще огледат 3 моста в общината - на Хаинбоаз, на изхода от Велико Търново за Хаинбоаз и един, които е под Царевец и свързва Асенова махала с града.

Според областния управител на Велико Търново инж. Георги Рачев ремонта на прохода Хаинбоаз, който също пострада от водната стихия, ще струва около 1 милион лева. През почивните дни той го е посетил международния път Е 85 заедно с изпълнителния директор на АПИ Стефан Чайков.

Движението през Прохода на Републиката е спряно, след като пороят в четвъртък вечер помете част от асфалтовата настилка. Невралгичният участък е край Килифаревския манастир, където р. Белица преля и нанесе огромни щети. Ремонтни дейности вече започнаха. Отпушен е достъпът до селата Габровци, Шодековци и Димитровци, които бяха блокирани.

Още от Дунав мост движението на тирове и автомобили се пренасочва към прохода Шипка. Трафикът от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход.

Между 10 и 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на пътища в Североизточна България, съобщи след огледа инж. Чайков. Ремонтът в Хаинбоаз ще струва около 1 млн. лв., уточни той. 

Има разрушения и на Килифаревски манастир, който е паметник на културата. 

Наводнението нанесе щети и върху нивите и парниците със зеленчуци. Кметът Даниел Панов пое ангажимент и започна разговори още с големи производители и търговци за бяла техника, текстил и матраци, строителни материали за подпомагане на най-нуждаещите се хора и семейства.

Бедственото положение във Велико Търново е отменено.