Експерти: Гората е естествена гъба, да я запазим
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Гората е естествена гъба, да я запазим

/КРОСС/„Трябва да се обръща все повече внимание на екосистемните функции на горите. Гората изпълнява функцията на нещо като дунапренова гъба, която поема водата, когато тя идва в повече и я отпуска бавно, запазвайки територията около себе си", каза в сутрешния блок на Нова тв Георги Костов, бивш директор на Агенцията по горите и бивш зам.-министър на земеделието. 

По думите му във Варна това не е така, защото гората е надупчена от незаконна сеч. „Тук естествената гъба я няма", допълни той.

Според него второто, което трябва да се направи е да се увеличи площта на защитните гори. Третото, което трябва да се направи, е институциите да се съберат и да говорят какво трябва да се направи.

„Апелирам към всички български политици да приемат извънредно законодателство в тази област - нещо като мораториум над сечите", заяви от своя страна проф. Михаил Константинов и добави, че ако това не се случи скоро няма да имаме никакви гори.

Той се обърна и към гражданите да гласуват само за партии, които поемат като първи ангажимент опазването на природата.

„Самоорганизирайте се по места. Нека българите вземат своята съдба в ръцете си", призова той.

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" заяви, че при тях не е имало сигнали за незаконна сеч в дерето над „Аспарухово". Той съшо призова да не се унищожават горите и да не се унищожават коритата на реките и да не се допуска застрояване в техните устия.