Международен фолклорен фестивал „Витоша"-2014
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2014 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен фолклорен фестивал „Витоша"-2014

/КРОСС/Музика от различни континенти ще огласи Борисовата градна в София. 

ХVIII Международен фолклорен фестивал „Витоша"-2014 започва на 27 юни в 19.30 часа на лятната сцена в Борисовата градина. Събитието ще открият кметът на София Йорданка Фандъкова и кмета на Район „Витоша"-СО, организатор на фестивала, инж. Валери Йорданов

Събитието ще продължи до 30 юни и се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019.

В атрактивната тридневна фестивална програма ще вземат участие изявени състави от България, Турция, Полша, Косово, Панама, Индия, Босна и Херцеговина, Македония и Чехия. Танцовите ансамбли ще имат възможност да представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята страна на три столични сцени едновременно - лятната сцена в Борисовата градина, Дом на културата „Красно село" и Народно читалище „Витоша"-кв. Павлово.

Освен фестивалните изяви за столичани и гости ще представлява изключителен интерес дефилето на участниците в национални носии, което ще се състои на 27 юни (петък) от 18.00 до 19.00 часа: НДК - бул. „Витоша" - бул. Цар Освободител - Орлив мост - Борисова градина.

Програмата ще бъде открита от представителен състав на ансамбъл „Филип Кутев", след което изяви ще имат всички участници във фестивала. Ще бъде пресъздаден и оригинален български ритуал - сватба.
И следващите две фестивални вечери ще бъдат наситени с народни танци, ритми и обичаи. А всяка вечер от 22 часа в двора на Читалище „Витоша" зрителите ще могат да се наслаждават на автентични нестинарски танци.

За гостите от чужбина е подготвена интересна съпътстваща програма - запознаване със София, пикник и засаждане на дърво на Витоша, посещение в Националния исторически музей и др. Идеята на организаторите е ХVIII Международен фолклорен фестивал „Витоша" да отвори още една врата към разбирателство и добросъседство между страните-участнички, да направи достояние на другите народи непреходните образци от съкровищницата на българския фолклор и традиции.