"Светът е футбол" или "Светът е политика"
Секция: Анализи
23 Юни 2014 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Светът е футбол" или "Светът е политика"

/КРОСС/На 12 юни започна Световното първенство по футбол. До този момент у нас вниманието бе насочено към Министерски съвет с въпроса „Кога?". След заявките за предсрочни парламентарни избори от страна на всички политически сили, висяща остана датата на оставката на кабинета. С определянето й обаче политиците никак не бързат. Те мислят, анализират, планират...

Още две новини им дойдоха на помощ в забавянето на решението - страшната трагедия в Източна България, причинена от наводнението там, и временното затваряне на КТБ с цел да я предпазят от фалит. Търсенето на отговори кои са виновните за тези две събития измести на заден план въпроса кога кабинетът ще подаде оставка.

С началото на Мондиала обаче светът стана футбол. Или поне така се твърди.

В началото на миналата седмица попитахме нашите читатели: „Спада ли интересът към предсрочните избори заради Световното по футбол?"

Според 46.7 % - не, но според 38.5 % - да.

4.4 на сто са крайни в своята оценка. Според тях светът е само футбол. Едва за 1.6 % светът е само политика.

3.3 % не могат да преценят, а 5.5 % не се интересуват нито от политика, нито от футбол.

Тази година Световното се оказа интересно и поднася изненади.

Отборът на Испания сдаде световната титла още преди края на мачовете от груповата фаза, след като избраниците на селекционера Висенте дел Боске регистрираха втора загуба в група B на шампионата и са без спечелена точка след първите си два мача на турнира. Във втория кръг от груповата фаза, на митичния стадион „Маракана" в Рио де Жанейро Испания загуби от Чили с 0:2. За Чили това е втори успех на турнира. С две победи в групата е и отборът на Холандия.

Световното първенство по футбол в Бразилия ще поднесе много неприятни изненади на някои от т. нар. фаворити. Някои разбирачи определят Бразилия, Испания, Германия, Аржентина, Колумбия и Чили за водещи отбори, но някои от тях няма да минат и първия кръг, прогнозира Христо Стоичков, който вече е част от телевизионен канал, където ще работи като футболен анализатор.

Световното първенство в Бразилия подобрява рекордите за гледаемост на турнира в световен мащаб, съобщи ФИФА след първия кръг на двубои в груповата фаза.

Мачът между Япония и Кот д'Ивоар е бил един от най-гледаните на шампионата до момента. 34.1 милиона зрители в Япония са застанали пред телевизорите, за да видят поражението с 1:2 от африканците по канала NHK.

Мачът на откриването между Бразилия и Хърватия е бил наблюдаван от 42.9 милиона души в страната домакин на турнира по TV Globo.

​Германският канал ARD е бил гледан то 26.4 милиона зрители при победата на Бундестима с 4:0 над Португалия.