„Do the right mix” и Зона Култура преобразяват градските пространства
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2014 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Do the right mix” и Зона Култура преобразяват градските пространства

/КРОСС/По инициатива на „Do the right mix" графити дуото L.O.V изрисуват един от калканите на ъгъла на ул. „Козлодуй" и ул. „Константин Стоилов" по време на творческата трансформация на квартала на изкуствата - Зона Култура.

„Do the right mix" е информационна кампания за създаване на устойчива градска мобилност на Европейската комисия. В България кампанията стартира лятото на 2013-та година и преминава под мотото „Придвижвай се разумно". Основното й послание за тази година е, че като намалим ползването на личния автомобил за всекидневно придвижване в града, можем да спестим средства от гориво, да увеличим физическата си активност и да спомогнем за намаляване на трафика и вредните емисии в атмосферата.

По тази причина „Do the right mix" си сътрудничи с проекта Зона Култура, избирайки едно от най-натоварените кръстовища в София - ъгъла на ул. „Козлодуй" и ул. „Константин Стоилов", за да провокират по интересен начин софиянци към информиран избор на начини за придвижване, ефективни както за бюджета ни, доброто настроение и здравословна форма, така и за околната среда. За целта е поканено графити дуото L.O.V, което само за няколко дни по време на фестивала Зона Култура изрисува един от калканите на ул. „Козлодуй".

С подкрепата на Столична община фестивалът Зона Култура инициира амбициозната задача да обособи творчески квартал в старата индустриална зона „Хаджи Димитър". В рамките на месец от 9 май до 8 юни фестивалът представи разнообразни артистични и образователни проекти, преобразявайки градските пространства с цел спечелване на титлата "Столица на културата 2019" и съживяване на културния живот в изоставените райони на столицата ни.

За международната инициатива Do the right mix:
Do the right mix е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012 година. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера в 28-те страни членки, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа", помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Двугодишни самостоятелни информационни кампании се случват в шест избрани страни, сред които е и България. Другите страни-членки, в които Do the right mix има по-интересни активности в периода 2013-2015 година, са Великобритания, Италия, Румъния, Латвия и Гърция.