Пол Крейг Робъртс обясни, защо Псаки «не вижда» нарушенията на Киев
Секция: Анализи
23 Юни 2014 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пол Крейг Робъртс обясни, защо Псаки «не вижда» нарушенията на Киев

/КРОСС/ „Държавният департамент на САЩ не забелязва нарушенията на новите украински власти, тъй като действията им се реализират с подкрепа на Вашингтон в негов интерес", заяви пред РИА Новости американски икономист, политически и икономически анализатор, бившият помощник на финансов министър на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън - Пол Крейг Робъртс.

Официалните представители на Държавния департамент през последните месеци одобряват всички действия на новите украински власти и ги хвалят за тяхната сдържаност. Отговаряйки на въпроси за :пресиленото прилагане на военна сила от страна на украинската армия, използването на оръдия и забранените запалителни бомби с бял фосфор, избиването на мирни граждани, огромните потоци от бежанци - представителите на американското ведомство заявяват, че те не разполагат с официални потвърждения за такава информация.

Дори масовото убийство на проруските активисти на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса, по твърденията на Държавният департамент, е провокирано от самите опоненти на Киев. Редица неубедителни заявления на прессекретаря на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки влязоха в множество хумористични клипове и предавания.

„Причината за играта на Държавния департамент в „котки и мишки" и изказванията му „не можем да потвърдим", когато руски медии или МВнР на РФ попитат за извършените престъпления срещу руски журналисти или мирно население в рускоезични области на Украйна, се дължат на това, че тези престъпления се извършват от марионетното правителство в Киев по нареждане на Вашингтон. Нагласата на Вашингтон е такава, защото, както те пропагандират, във всичките беди на Украйна е виновна Русия, поради което САЩ не са готови да признаят нарушенията на Киев", каза Робъртс.

По негово мнение, властите на САЩ и Украйна прехвърлят на проруските сили едни и същи етикети и обвинения, а подкрепа от страна на Европа, Русия едва ли ще дочака някога.
„Нарекоха опълченците сепаратисти и терористи, които според тях, е допустимо да бъдат избивани масово. Напомням, че американското правителство вече 13 години убива така наречените от него „терористи" - огромно количество на хора в 7 страни! „Европейските партньори" на Русия не се оплакват за организираните от Вашингтон кървави бани и гоненията на милиони хора, в което Европа, а особено британците са взимали активно участие. Та в този смисъл, защо им е да се жалват по отношение на масовото избиване на руснаците в Украйна?", заяви американският аналитик.
Робъртс смята, че САЩ имат интерес в намесата на руски войски в конфликта на Украйна, за да принудят Европа да прекрати икономическите връзки с Москва.

„Както е известно, Вашингтон използва извършените от Киев зверства по отношение на руснаците в Украйна, за да подтикнат Путин към военни действия. Целта на Щатите е да принудят Русия да въведе войските си на украинска територия, за да защити руския народ и териториите му, които в миналото лидерите на комунистическата партия по най-глупавия начин присъединили към Украйна. Целта на Вашингтон е да накара Русия, въвеждайки войските си в Украйна, по този начин да потвърди на практика твърденията и обвиненията на САЩ измислената от тях руска инвазия и анексия, след което да принудят Европа да прекъсне икономическите си отношения с Руската Федерация, особено в толкова важна област като енергетиката", поясни Пол Крейг Робъртс пред РИА Новости.

Кой е Пол Крейг Робъртс

Пол Крейг Робъртс е американски икономист, политически и икономически анализатор.
Бивш помощник по икономическа политика на финансовия министър на САЩ в администрацията на Роналд Рейган. Бивш редактор и анализатор на вестниците "Wall Street journal", "Businessweek" и „Scripps Howard News Service".
През 2009 г. Робъртс разкритикува „цветните революции" в Грузия и Украйна, като ги обяви за планирани акции на ЦРУ. През март 2014 г. охарактеризира „Евромайдана" и държавния преврат в Украйна като целенасочена операция на САЩ срещу Русия.