Пътят на инките и Пътят на коприната са вече защитени от ЮНЕСКО
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2014 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътят на инките и Пътят на коприната са вече защитени от ЮНЕСКО

/КРОСС/Пътищата на инките - шедьовър на преиспанската инженерна мисъл, прекосяващ Южна Америка от единия до другия край - бяха включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде "Франс прес".

Комитетът по световното наследство на ЮНЕСКО, който заседава в катарската столица Доха от вчера, удовлетвори по този начин кандидатурата на шест латиноамерикански страни, обединили усилията си в тази насока, а именно Перу, Чили, Колумбия, Еквадор, Аржентина и Боливия, съобщава "Дневник".

Пътищата на инките свързват тези шест страни. Това е де факто плетеница от пътни артерии, построени в период от 2000 години и достигащи понякога 5000 метра надморска височина.
Включването на обекта в списъка на ЮНЕСКО ще позволи да се наберат средства за неговото съхранение, реставрация и развиването му като туристическа дестинация.

Пътищата на инките се проточват по протежението на планинската верига Кордилерите и дължината им е общо 30 000 километра, от които 6000 километра главен път и множество второстепенни пътища. Всички те водят към Куско, столицата на империята на инките, чието име на езика кечуа (официален език в империята на инките) означава пъпът на света. Автор на снимката: Анелия Кръндева

Пътищата на инките свързват различни райони от империята на инките северно от Кито, в Еквадор, до териториите южно от Сантяго, в Чили, и така осигуряват достъп до територия с площ 3 милиона квадратни километра. Пътищата на инките на места са широки няколко метра и в някои участъци са павирани.

Пътищата на инките са допринасяли за сплотяването на империята и за по-добрия контрол върху нея.
Според историците на всеки 7 километра по Пътищата на инките е имало пропускателен пункт, наречен пукара, чрез който се е контролирал трафикът на хора, а на всеки 21 километра е имало странноприемница, наречена тамбо.

От 7 години група археолози работят по възстановяването на участък от Пътищата на инките в Сиенегия, в долината Лурин, южно от Лима, в Перу. Този участък, наречен Хуайкан е бил използван от инките, за да стигнат до светилището Пачакамак, най-значимия културен център на тихоокеанското крайбрежие. Там е бил Храмът на Слънцето.

Според археолозите някои участъци от Пътищата на инките датират отпреди 2000 години и са били построени от народностите, обитавали тези земи преди инките.

ЮНЕСКО включи и Пътя на коприната в Списъка на световното наследство, съобщи ИТАР-ТАСС, предаде БТА.
Заявка за включване на знаменития път, свързващ Източна Азия със Средиземноморието през древността и Средните векове, в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, беше подадена съвместно от Китай, Казахстан и Киргизстан.
bg.wikipedia.org Пътят на коприната
В древността Пътят на коприната е служел първо за износ на коприна от Китай, затова и е наречен така. По него са превозвали и други стоки. От Централна Азия по него са доставяли коне, оръжия, злато, сребро, полускъпозценни камъни, изделия от стъкло, кожа и коприна, килими, памучни тъкани, плодове и животни. От Китай изнасяли порцелан, метални съдове, лакирани изделия, козметика, чай, ориз.
Пътят на коприната е изиграл голяма роля за развитието на икономическите и културни връзки в Азия. Той е служел за разпространение на технологии, иновации, култура, религии.
На 38-ата си сесия на Комитета по световното наследство в Доха, Катар, за включване в Списъка беше одобрен също Великият
китайски канал, който е изкопан през VII и VII .в пр. н. е. Каналът пресича пет големи реки и минава през 8 провинции и 35 градове.