Лектор от РАН представи у нас ролята на Русия в глобалната политика
Секция: Наука
23 Юни 2014 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лектор от РАН представи у нас ролята на Русия в глобалната политика

/КРОСС/ВСУ организира майсторски клас „Русия в глобалната политика", 16-20 юни, в който студенти и гости на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" анализираха най-актуалната и динамично развиваща се зона на глобално и регионално противоборство - Русия и постсъветското пространство.

В майсторския клас, проведен в партньорство Руската академия на науките (РАН) като лектор се включи проф. д-р Андрей Загорский от Института за международна икономика и международни отношения на РАН. Участниците в курса се запознаха с основните характеристики и механизмите, формиращи политическите конфигурации след края на Студената война. Анализираха военно-политическите и икономически процеси в Русия и глобалния свят и коментираха особеностите на евразийския регион и алтернативите за развитието му в контекста на глобалните и регионални предизвикателства.

Проф. Загорский запозна аудиторията с новия световен ред през призмата на руската външнополитическа доктрина и коментира еволюцията на руската политика в отношенията с евроатлантическата общност. Форумът засегна теми свързани с политиката на Русия по отношение на ЕС, НАТО и САЩ, Русия в системата на европейската сигурност; Евразийският съюз; Русия и Китай и Самотният странник: Амбиция и реалност в политиката на Русия.

В края на посещението си проф. Загорски сподели задоволството си от работата си със студентите и преподавателите от Варненския свободен университет и очерта възможностите за бъдещо партньорство в рамките на подписаното споразумение между университета и Руската академия на науките.