От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души

/КРОСС/Наводненията са най-честите бедствия, които застигат България. От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души.

През пролетта и лятото на 2005 година проливни дъждове отнемат живота на над 20 души. Засегнати са общини на територията на цялата страна, а най-проблемните области са в Западна България. Нанесените материални щети са за над 1 млрд. лева.

Пролетта на 2006 река Дунав приижда и залива изцяло българския участък. През април и май правителството обявява кризисно положение в 21 крайдунавски общини.

Следващото бедствие е през август 2007, когато в град Цар Калоян, област Разград, падат 291 литра на квадратен метър дъжд за по-малко от денонощие. Водният ад взима живота на шест души, а четирима са обявени за изчезнали. Други двама са загинали - в русенското село Нисово и в Монтана.

Порои има и през лятото на 2007 година, когато много от необезопасените строежи край столицата се превръщат в свлачища, язовири на територията на цялата страна преливат. Следващото голямо наводнение е през февруари 2012 година, когато се пропуква стената на язовир „Иваново" и залива околните населени места. Най-много са пораженията в село Бисер, Хасковско. Черната статистика се попълва от още 10 жертви, а материалните щети са за над 3 млн. лв.

В националната стратегия за намаляване на риска от бедствия е записано, че предстоящите десетилетия се очакват промените в климата, които ще доведат до нарастване на честотата и интензитета на опасностите от бедствия, сред които по-чести и силни бури и наводнения, както и дълготрайни засушавания и опустошителни горски пожари.

Стратегията е приета през април 2014 година и е с хоризонт на действие 2020-та година. Системите за ранно оповестяване на риск от наводнение в реално време обаче се очаква да бъдат готови до 2019 година.