ДКЕВР предлага законодателни промени в сектор "Енергетика"
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2014 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДКЕВР предлага законодателни промени в сектор "Енергетика"

/КРОСС/Подкрепа от народните представители за спешни законодателни мерки в сектор "Енергетика" потърси Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на заседание на Обществения съвет към комисията за взаимодействия с граждански организации. Според него в Закона за енергетиката съществува правен вакуум по отношение на процедурите по отнемане на лиценз и по-конкретно т.нар. "карантинен режим", който следва подобни действия от страна на ДКЕВР. 

ДКЕВР е предложил редица законови поправки на народни представители. ДКЕВР ще предложи и законодателни промени, свързани с финансирането на комисията, които да отговорят на обвиненията в зависимост, които комисията получава в последните месеци, посочи Божков.

Ако оставим тази енергия да определя цената на тока, ще трябва ръст на енергията с минимум с 45%, стана ясно от думите му. Това е невъзможно, категоричен бе Божков.

Затова НЕК е предоговорила условията по тези дългосрочни договори. Поне 1 милиард лева трябва да бъдат спестени на НЕК, за да издържи компанията на ценовия натиск. Законодателни промени в тази посока са предложение на енергийния министър и съвсем скоро трябва да влязат в зала.

 

Участие в заседанието на ОС към комисията за взаимодействие с гражданите взе и народният представител от "Коалиция за България" Таско Ерменков, който обеща, че предложените от ДКЕВР поправки със сигурност ще бъдат внесени в Народното събрание. Ерменков се обърна към присъстващите граждани и неправителствени организации с призив за подкрепа по отношение на тези промени, като настоя, че без граждански натиск е възможно отново определени политически фигури да политиканстват и да късат страници на документи пред медиите, крещейки за реваншизъм.