Държавата ще бъде в политическо безвластие, предупредиха синдикатите
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2014 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата ще бъде в политическо безвластие, предупредиха синдикатите

/КРОСС/Държавата ще бъде в политическо безвластие през следващите месеци и това създава опасения за дестабилизация на работните места у нас, предупредиха синдикатите. КНСБ и КТ „Подкрепа" седнаха на една маса, за да обсъдят социално-икономическата обстановка в страната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се зарече, че през тези месеци на политическо безвластие синдикатите ще настояват за стабилизиране на икономиката, доходите на българите и гарантиране на основните социални права.

Синдикатите обаче искат и някои бързи законодателни промени още в рамките на това Народно събрание, а именно разглеждане на промените в Закона за училищното образование с оглед на измененията за професионалното образование, както и на Закона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Здравната каса отива на червено и най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета й", предупреди Димитров и напомни, че още в началото на годината е било ясно, че през юни или юли трябва да се дадат още пари на здравната каса.

Сред другите желания на КНСБ е и когато стане ясна точната дата за предсрочни парламентарни избори, синдикатите и бизнесът да бъдат поканени на консултации при президента Росен Плевенлиев.

„Проблем на проблемите са доходите и ясната визия за пенсионната реформа", посочи още Пламен Димитров.

КНСБ призовава и настоящото правителство, служебния кабинет, и следващите управляващи да не спират работата по отношение на споразумението за партньорство с Европейската комисия и Оперативните програми.

„Държавата е в някакъв хаос", заяви от своя страна и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов и добави - „нищо в тази държава не е както в света". Съсипваща бедност, безработица и отсъствие на перспективи са основните проблеми у нас, според синдикалиста.

КТ „Подкрепа" има две свои препоръки към правителството, а именно да се мисли за приемането на бюджета за следващата година и да не се забравя факта, че от 1 януари 2015-та година категорийните работници трябва да получават пенсиите си от пенсионните фондове, което не може да стане и никога няма да може да стане.