Представят обновената Национална листа за нематериално културно наследство
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2014 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представят обновената Национална листа за нематериално културно наследство

/КРОСС/ На 24 юни 2014 г. - Еньовден, от 10:00 часа в изложбена галерия „Средец" на Министерството на културата ще се състои официалната церемония по обявяването на новите пет елемента, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство.

На церемонията във вторник министър Петър Стоянович ще връчи грамота за вписване на елемента в националната листа, голямото отличие на Министерството на културата „Златен век" - печат на Цар Симеон Велики, както и парична награда. На събитието са поканени както представители на институциите, излъчили кандидатурите, така и представители на местната и централна власт - кметове на общини, областни управители.

Церемонията, която ще се състои на 24 юни в галерия „Средец" на Министерство на културата, поставя финала по провеждането на Националната кампания „Живи човешки съкровища - България" - 2014. Със заповед на министъра на културата № РД 9К-72/13.06.2014 г. бе назначена национална експертна комисия. На 17.06.2014 г. на свое заседание комисията прегледа всички постъпили 25 кандидатури, подадени от регионалния етап, и излъчи предложение с нови 5 елемента, които да бъдат предоставени за утвърждаване от министъра на културата и бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Комисията предложи на министъра на културата д-р Петър Стоянович да бъдат вписани кандидатури от областите Силистра, Разград, Пазарджик, Шумен и Добрич. Това решение на комисията беше обсъдено и подкрепено на редовно заседание на Националния съвет за нематериално културно наследство, проведено на 20.06.2014 г.

Националната система „Живи човешки съкровища - България" цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Право на номинации имат народните читалища - като най-стари наши културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство. Попълването на Националната система преминава през два етапа - регионален и национален. На регионално ниво бяха подадени повече от 70 кандидатури. Регионални комисии излъчиха 25 от тях, които достигнаха до селекция на национално ниво.

Националната представителна листа до момента е попълвана 3 пъти - през 2008, 2010 и 2012 г.. Включените в нея елементи можете да видите тук.