Националната гвардия заплашва медиите за това, че техните данни за броя на жертвите не съвпадат с „официалните”
Секция: СВЯТ
23 Юни 2014 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната гвардия заплашва медиите за това, че техните данни за броя на жертвите не съвпадат с „официалните”

/КРОСС/ Информационната война в Източна Украйна продължава. Националната гвардия заплашва журналистите. Недоволството е предизвикано от това, че „официалните данни” за броя на жертвите не съвпада с тези на медиите. В средствата за масова информация и в социалните мрежи постоянно се появяват съобщения, че загубите от страна на украинските военни са значително по-големи, отколкото се съобщава официално.

Заплахите към медиите са достатъчно сериозни. В случай на разпространение на подобна информация в бъдеще, „от командването на Националната гвардия ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат подведени под отговорност виновниците”, се съобщава в заявлението им, цитирано от РИА Новости.

След смяната на властта и началото на силовата операция в югоизточната част на страната, ситуацията със свободата на словото на медиите рязко се влоши. Националната гвардия няколко пъти взима в плен руски журналисти, пребиваващи легално на територията на Украйна.

Припомняме, че миналата седмица двама журналисти – кореспондентът на телевизия „Россия 24” и операторът на ВТГРК Антон Волошин, загинаха в резултат на минометен обстрел в Украйна.